Detectarea infecției cu HIV

Diagnosticul infecției cu HIV nu mai reprezintă astăzi o condamnare la moarte. Dacă persoanele care știu că au fost expuse unui risc se testează și primesc un diagnostic la timp, au șanse mari să ducă o viață normală.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 2000 și 2016, numărul noilor infecții a scăzut cu 39%, iar cel al deceselor legate de HIV a scăzut cu o treime, cu 13,1 milioane de vieți salvate prin TAR (tratament antiretroviral). Cu toate acestea, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV, care necesită un tratament pe toată durata vieții, continua să crească.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 30 septembrie 2017 sunt în viață 14.821 persoane infectate HIV/SIDA. În anul 2017 au fost diagnosticate 478 cazuri noi de infecție HIV în România.

În România testarea HIV este asigurată gratuit de către autorități, în cadrul Programului național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV, pentru toate persoanele din grupele de risc.

Testarea gratuită este disponibilă în cadrul laboratoarelor Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, în cadrul majorității spitalelor / secțiilor de boli infecțioase, la medicul de familie și maternitate pentru femeia însărcinată, la Centrul de transfuzii sanguine pentru donatorii de sânge.

Există și varianta testării cu plată la clinici și laboratoare private. Ca noutate, de anul acesta testarea este posibilă, la domiciliu, prin achiziționarea unui test autoadministrabil pentru HIV de la farmacie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1 Decembrie – Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA

Începând cu 1988, în fiecare an, de 1 decembrie, se marchează Ziua de luptă împotriva SIDA, dedicată creșterii conștientizării problematicii cauzată de răspândirea infecției cu HIV.

În jurul zilei de 1 decembrie instituțiile și reprezentanții medicali, organizațiile neguvernamentale și oameni din întreaga lume, participă la activități de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, educaționale și de prevenire HIV/SIDA.