Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Viața în Israel, după ce mai mult de jumătate din populație s-a vaccinat

Cea mai de succes campanie de vaccinare din lume s-a desfășurat, știm deja, în Israel – țara se redeschide acum, nu mai e obligatorie purtarea măștii în spațiile deschise iar cei vaccinați, care sunt marea majoritate, au acces la o mulțime de evenimente și în locuri altfel închise până acum – poți merge la terasă, la cinema, la restaurant dacă ai certificat de vaccinare sau au trecut prin boală.

Peste 200 de mii de cetățeni israelieni s-au născut în România sau sunt urmașii unor familii de origine română. Cei mai mulți au și cetățenie română și lor li se adaugă alte câteva mii de românii aflați la muncă sau la studii în Israel.

Victor Marin a stat de vorbă cu câțiva israelieni de origine română pentru a afla ce înseamnă pentru ei ridicarea acestor restricții.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mara Vexler, profesoară de arte plastice, stabilită în Israel la jumătatea anilor 90: Mă bucur enorm când că văd oameni fără mască și văd toată fața unui om. Și pot să stau lângă el, să vorbesc cu el. Să îi văd zâmbetul sau tristețea. Ieri mă plimbam cu soțul meu și dintr-o grădină se auzea muzică. Era o petrecere. Pur și simplu, am început să când melodia respectivă. Am spus: “În sfârșit, sunt petreceri!”.

Mara Vexler recunoaște că a avut oarece temeri legate de eventuale reacții adverse, dar le-a depășit pentru a-și proteja elevii și pe părinții lor.

Mara Vexler: -Eu personal, dacă nu lucram în învățământ, mai așteptam. 

Reporter: – Dar v-ați asumat acest risc de dragul elevilor dumneavoastră. 

– Da, și asta. Plus că nu puteam să ne vedem cu socri. Mama e în România, dar oricum, e groaznic să nu îți poți îmbrățișa familia. Mai ne vedeam cu socri, dar purtam mască și păstram distanța.

Exceptând niște dureri în locul în care a fost făcută vaccinul, Mara nu a pățit nimic. Și fiul ei cel mare s-a vaccinat. Nu era obligatoriu, dar urma să dea bacalaureatul și nu a vrut să riște nimic.

Mara Vexler: – Băiatul meu de 17 ani este vaccinat. În Israel, bacalaureatul are 2 etape. El este în clasa a 11-a. I-am explicat că poate să refuze, dar nu s-a pus problema. Nu a pățit nimic de la vaccin. 

Reporter: – Dar dacă nu se vaccina, putea să dea bacul? 

– Da, putea. Dar noi eram obligații ca in fiecare zi în care copilul merge la școală să trimitem pe internet că i-am luat temperatura acasă, că nu are simptome. Acum, nu mai există această restricție. Nu suntem obligați.

În Israel, restricțiile anti-covid au fost mult mai dure decât în România. De exemplu, cu excepția mersului la muncă, la medic, sau la cumpărături (de către o singură persoană din familie), deplasările erau permise la cel mult 100 de metri de locuință. 

Vlad Solomon, pensionar și până nu de mult, stomatolog: – Mă simțeam ca la pușcărie, ce să vă spun! Eram închis în casă! Pentru mine, Ierusalimul e ca un pahar cu apă într-o zi caldă. Iubesc mult acel oraș și locuiesc la 60 de kilometri de el. Mă duceam o dată la o săptămână. Hai la două. Mult timp, nu am putut să ies. Dar de când „s-a dat drumul” (râde) ca să folosesc o expresie românească, viața e efervescentă! Vreau în curând să merg la teatru și la film! M-am grăbit să fiu printre primii vaccinați, pentru că sunt conștient că altfel nu poate fi învinsă boala. Până pe 20-07-2021 am mai multe drepturi decât cei nevaccinați. Nu poți să intri într-un restaurant dacă nu ești vaccinat. Dar majoritatea covârșitoare s-au vaccinat și orașul e plin de oameni, restaurantele deschise. Viața revine la normal! 

Reporter: – Dar cei care nu au acel pașaport verde, nu se simt discriminați? 

Vlad Solomon: – Iertați-mă, dar nu trăim timpuri normale. Când se produce o asemenea pandemie, drepturile personale sau libertatea individului sunt puțin lezate. Dar asta e!

Și mai spune Vlad Solomon, a contat enorm felul în care oamenilor le-au fost explicate măsurile luate. Nu au fost ușor de respectat și e cel puțin discutabil cât de utile au fost unele dintre ele. Dar comunicarea a contat enorm.

Vlad Solomon: – Profesorii universitari și au fost comisii speciale pentru asta, au vorbit direct cu populația tot timpul la televizor. Dar mă gândesc că asta se întâmplă și în România, nu? 

Reporter: – Eh, nu chiar în felul ăsta… 

Vlad Solomon: – E adevărat, au fost probleme cu populația foarte religioasă care a refuzat să se vaccineze la un moment dat. Cu populația israeliană de origine arabă care a refuzat inițial. Dar până la urmă, “s-au dat pe brazdă”, cum se spune în românește, dacă mai există expresia asta. Și în general, se vaccinează. Informația a fost foarte bună pentru că a ferit de teamă, dar și de aceste teorii conspiraționiste. Mai apăreau pe aici pe colo, dar erau minore și fără importanță.

În Israel,  5,5 milioane de locuitori dintr-un total de 9 milioane au primit deja ambele doze ale vaccinului. În România, situația e foarte diferită. Mai puțin de 1,8 milioane de români au făcut ambele doze, la o populație de 19 milioane. În teorie, până la începutul lunii iunie, autoritățile și-au propus să vaccineze 5 milioane de români. Cu mențiunea că niciodată nu s-a spus cu subiect și predicat că toți ar urma să primească ambele doze până atunci. Ținta pare tot mai greu de atins, pentru că numărul vaccinurilor disponibile a ajuns să-l depășească pe cel al doritorilor.