Confidenţialitate

Deșteptarea: Un elev olimpic la mai multe materii primește bursă pentru una singură | VIDEO

Statul încurajează într-un mod aparte performanța elevilor olimpici. Dacă un elev e olimpic la mai multe materii primește burse pentru una singură.

Așa a stabilit un ordin de ministru (ministrul Educației) în care scrie: „elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare”.

Colegii de la Europa Liberă au găsit și un elev pus în această situație. Are 14 ani, învață la Liceul Internațional de Informatică din Capitală și în anul trecut școlar a obținut locul III la Olimpiada Națională de Fizică și locul III la Olimpiada Națională de Informatică.

În plus, elevul s-a calificat în lotul de pregătire organizat de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale de matematică. Mama elevului spune că a încercat să afle de ce băiatul ei poate obține bursă de performanță doar pentru o singură disciplină. A întrebat la școală și la Primăria Sectorului 3, de care aparține școala.

„Am trimis toată documentația la școală. Școala a zis că primăria a trimis tabele în care se trece o singură perfomanță și să decidă școala ce performanță trece și că nu finanțează decât o singură bursă. Am făcut sesizare la primărie și mi-au spus că să mă duc către școală. Nu știe nimeni”, a spus mama băiatului.

Are și ministerul ceva explicații. Ministerul Educației arată, într-un răspuns pentru Europa Liberă, că 9.996 de elevi beneficiază de bursă de performanță în anul școlar curent și admite că bursele de performanță nu se pot cumula.

Poate fi cumulată doar bursa socială cu una dintre ele. Pentru că așa zice Legea Educației în vigoare.

Oare ce o zice în România Educată? Se premiază de mai multe ori plagiatul – spor la salariu, post în guvern? Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022 arată că bursele de performanță de 500 de lei pe lună se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Obțin burse de performanță elevii care: au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației; s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale; au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației; au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.