Confidenţialitate

Deșteptarea | Studiu: Majoritatea angajaților români și-ar dori un salariu cu 34% mai mare | VIDEO

Un studiu făcut în România arată că majoritatea angajaților și-ar dori un salariu cu 34% mai mare decât au acum pentru a fi mulțumiți cu cât câștigă.

Adică venitul mediu real al respondenților este de 4.349 de lei pe lună, iar salariul dorit este în medie de 5.823 de lei. Adevărul este că, în majoritatea orașelor mari ale României, un venit net lunar de aproximativ 1500 de euro ar fi probabil necesar pentru un trai rezonabil.

Valoarea asta poate fi privită și din alt unghi: dacă luăm în considerare așa numita regulă 50/20/30, adică 50% din venituri pentru nevoi esențiale, facturi, obligații, rate etc, apoi 20% pentru economii și 30% pentru dorințe, vacanțe, cheltuieli opționale, rezultă că, în medie, românilor le lipsește exact partea care aduce distracția în viață.

Adică oamenii au de ales – ori nu mai economisesc nimic ca să se poată și distra un pic, ori pun bani deoparte, dar nu mai au nicio bucurie de pe urma salariilor pe care le câștigă.

Rezultatele aceluiași sondajul arată că mai mult de jumătate dintre români (53%) intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni.

Un salariu stabil plus plăți suplimentare (63% dintre respondenți), să le ofere un echilibru între viața profesională și cea personală (41%) și un program flexibil sau posibilitatea de a lucra la distanță (35%).

Aici, un alt fenomen interesant – după pandemie, mulți angajați au descoperit că vor să lucreze de acasă și par să prefere, mulți dintre ei și mai ales tineri, locurile de muncă ce le oferă posibilitatea de a munci de la distanță. Angajatorii nu sunt, însă, atât de încântați.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: shutterstock