Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Proteste în Suceava pentru ca elevii să nu mai facă școală online, ci cu prezență fizică, deși foarte puțini profesori sunt vaccinați

De la începutul săptămânii, părinți, elevi și profesori din mai multe școli din Județul Suceava protestează pentru ca în localitățile lor, cursurile să aibă loc cu prezență fizică, în sala de clasă. Despre câte neajunsuri are școala on-line în România am tot vorbit în Deșteptarea și, nimic de spus, această variantă chiar e de evitat. 

Problema este că în școlile respective, angajații sunt vaccinați în proporție mai mică de 60 la sută și, conform legislației actuale, cursurile se pot face doar on-line. Dar nu e ca și cum în localitățile respective, doar profesorii fug de vaccin. Nici vorbă. În comune precum Volovăț, Marginea, Voitinel sau Bosanci, rata de vaccinare nu sare de 8 la sută. Așa că o rată de vaccinare de 30 sau 50 la sută în rândul profesorilor e chiar de apreciat, dar nu e suficientă ca școlile respective să reia cursurile față în față.

Ascultați un reportaj de Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suceava, nu departe de Inspectoratul Școlar Județean. Sute de profesori, părinți și elevi cer ca în școala lor, cursurile să reînceapă în format fizic. Cei mai mulți au venit 8 kilometri, pe jos. E a treia zi consecutivă de proteste, cu mențiunea că până acum, au avut loc în câteva comune din județ, nu și în Municipiul Suceava. Îl ascultăm pe Cezar Anuței, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar.

Cezar Anuței: – Au fost proteste spontane legate de decizia Ministerului de a desfășura cursuri on-line unde rata de vaccinare este sub 60 la sută. 

Reporter: – Vorbim despre localități unde, mă uit acum pe listă, incidența e foarte mică. 2,51. 0,75 sau 2,16. 

Cezar Anuței: – Da. Dânșii vor ca decizia să țină cont și de acest criteriu. Incidența la nivelul localității.

În Bosanci, de pildă, aproape 54 la sută dintre angajații școlii sunt vaccinați. Nu e tocmai puțin, în condițiile în care doar 8 la sută dintre locuitorii comunei sunt vaccinați. Nu sunt nici prea multe cazuri și incidența este de doar 2,15 la mie. 

În primul val al pandemiei, sărise de 7,5 și implicit, Bosanci a fost printre primele comune carantinate din România. Îl ascultăm pe primarul Neculai Miron.

Neculai Miron: –  Incidența declarată a fost una, realitatea a fost alta. Lucruri false, neadevărate. Se raportau tot felul de date de la D.S.P. și alte autorități. Dar noi știam realitatea din teren foarte bine.

Reporter: – Care era realitatea din teren? Oamenii nu erau bolnavi, sau cum…? 

Neculai Miron:– Erau raportări false. Cunoaștem comuna. Cunoaștem cetățenii. 

Reporter: – Știți că mai e și posibilitatea ca oamenii să fi fost asimptomatici. Și de asta să nu vi se fi părut bolnavi. 

Neculai Miron:– Da. Raportările erau greșite. Ce se raporta, Dumnezeu cu mila. 

Reporter: – Și ați încercat să dați în judecată D.S.P.-ul? 

Neculai Miron: – Nu ne ocupăm cu așa ceva. Nu îmi stă în caracter…Eu nu am îngrădit și nu îngrădesc niciun drept constituțional. Dreptul la educație sau la muncă sunt garantate prin Constituție și nu pot fi limitate de guvernanți.

Reporter: – Ba da… prin lege. Conform Constituției despre care vorbiți. 

Neculai Miron: – Guvernanții ar trebui să asigure testarea gratuită a cetățenilor. S-a pus accent pe un vaccinat cu care nu sunt împotrivă, dar este într-o fază experimentală. Eu, personal, nu sunt de acord să mă vaccinez. Nu suntem cobai.

Presupunând că declarațiile primarului din Bosanci sunt reprezentative pentru locuitorii comunei, e de bănuit că rata de vaccinare nu va crește prea curând. Tot din cauza personalului nevaccinat, școala nu s-a reluat fizic nici în Volovăț. Luni și marți, părinți, copii și profesori s-au adunat în curtea școlii.

Îl ascultăm pe primarul Ioan Vicol.

Ioan Vicol: – Părinții sunt nemulțumiți fiindcă școala e on-line. Motivează că nu e școală din care copiii să poată învăța. Și plus de asta, părinții trebuie să steie mai ales cu copiii ăștia mici ca să facă cât de cât on-line. 

Reporter: – La școala gimnazială de la dumneavoastră din comună sunt vaccinați aproape 30 la sută dintre profesorii. Ar fi nevoie de un procentaj dublu, de 60 la sută, ca școala să se reia în format clasic. 

Ioan Vicol: – Nu cred că se va ajunge la 60 la sută. Am vorbit cu mai mulți profesori. Inclusiv cu directorul, dar nu am cum să îi oblig eu, ca primar. Nu toți sunt de acord să se vaccineze ca să poată copiii să vină la școală. Ba unul a spus că poate are și alte boli și nu se vaccinează, alții pur și simplu nu se vaccinează.

Reporter: – Dumneavoastră sunteți vaccinat? 

Ioan Vicol: – Da. Chiar cu 3 doze. Nu am avut nicio problemă. Care m-au întrebat, le-am explicat. Dar așa, să mă duc eu să îi forțez, nu… 

Reporter: – Pai, nu să îi forțați. Să vă duceți să le explicați. Să vă întâlniți cu ei. 

Ioan Vicol: – Care am avut ocazie, le-am explicat. Și unde m-am întâlnit cu ei, le-am explicat.

Întâmplător sau nu, protestele au început după ce la sfârșitul săptămânii trecute, (așadar, chiar înainte să reînceapă școala) Ministrul Educației a declarat că acolo unde incidența este scăzută, cursurile s-ar putea relua fizic, chiar dacă profesorii vaccinați se pot număra pe degete. Probabil, măsura va intra în vigoare în perioada următoare.

 Sursa foto: Stiri din Bucovina