Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Modă nouă pe Tik Tok, fiertura de salată cu efect de somnifer. Oamenii de știință spun că e doar efect placebo

O nouă modă s-a răspândit pe TikTok. O tânără a postat un clip în care povestește că a reușit să adoarmă mai ușor după ce a băut apă în care a fiert salată. Ea a arătat  cum a turnat apă fierbinte peste o frunză de salată verde, a adăugat un plic de ceai de mentă ca să îi dea un gust mai bun, iar după zece minute a băut lichidul din cană. Totul, pentru a testa dacă fiertura o poate ajuta să adoarmă mai repede. După o vreme, și-a anunțat urmăritorii că are o senzație de somnolență.

Cercetătorii spun însă că nu există nici o dovadă că acest remediu ar funcționa, iar totul ar fi pornit de la un studiu interpretat greșit.

Marie-Pierre St-Onge, profesor asociat de medicină nutrițională și director al Centrului de Excelență pentru Somn de la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, a declarat pentru Insider.com că nu există dovezi științifice care să arate că apa în care a fiert salată verde poate avea un efect de somnifer. 

Totuși, există un studiu din 2017, în care cercetătorii au testat mai multe tipuri de salată pe șoareci într-un experiment. S-au încercat extracte din mai multe tipuri de frunze de salată, dar odată cu administrarea unor sedative, pentru a testa dacă planta prelungește efectul medicamentelor. 

Studiul a arătat că doar extractul din salata Romaine a îmbunătățit efectul sedativelor la șoareci, prelungindu-le efectul. Iar asta se datorează lactucinei, o substanță care se găsește într-o cantitate mai mare în salata Romaine. În cazul celor care adorm mai ușor după ce beau fiertură de salată, e vorba, cel mai probabil, doar de un efect placebo, concluzionează specialiștii.  

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.