Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Medicul epidemiolog Emilian Popovici explică cum trebuie procedat pentru a îndepărta o căpușă | VIDEO

În Deșteptarea, Vlad, George și Luca au vorbit cu medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, despre virusuri și posibile noi epidemii.

În ultimul timp, știrile despre apariția unor cazuri de variola maimuței au atras atenția tuturor.

În asemenea situații, e corect să vorbim cu specialiștii. Marți dimineață, matinalii noștri au vorbit despre cât de contagioasă este, de fapt, variola maimuței, și cât de periculoasă e, dacă, totuși, te îmbolnăvești.

Au abordat, de asemenea, și tema căpușelor, un subiect care ne intereseză pe toți în această perioadă.

“ATENȚIE LA CĂPUȘE ! Am făcut în urmă cu două zile o plimbare în parcul dendrologic de la Bazoș și astăzi de dimineață am observat că m-am “pricopsit” cu o căpușă pe un picior deși am purtat pantaloni lungi, încălțări și nu am făcut altceva decât ca m-am plimbat prin parc ! Ce e de făcut în această privință ? În primul rând trebuiesc evitate zonele potențial infestate de căpușe care ar trebui sa fie anunțate de autorități ! În cazul în care observați o căpușă pe piele și nu aveți acces la un serviciu medical, puteți scăpa de problemă relativ ușor procedând in felul următor : cu o pensetă prindeți partea vizibilă a căpușei deasupra pielii și rotiți in sensul invers acelor de ceasornic până când aceasta se desprinde iar apoi dezinfectați local cu spirt medicinal sau betadină. Luați preventiv Doxiciclină capsule de 100 mg, 2 capsule în prima zi și 1 capsulă în a doua zi și gata treaba ! De reținut : căpușele pot transmite boli grave cum sunt encefalita de capușe, boala Lyme etc .”, a scris medicul epidemiolog Emilian Popovici pe pagina sa de Facebook.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.