Confidenţialitate

Deșteptarea: Inaugurarea lucrărilor unui spital regional din Cluj în 2020, dar și în 2024 | VIDEO

Pe 22 septembrie 2020, adică cu puțin timp înaintea alegerilor, ministrul Sănătății de atunci, Nelu Tătaru, împreună cu premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Lucian Bode, plus primarul Emil Boc aveau discursuri electorale pline de promisiuni pe un teren viran din Florești, în marginea Clujului, unde au anunțat începerea lucrărilor pentru noul spital regional Cluj, pentru care erau semnate contractele de finalizate și declanșate deja licitațiile pentru construcție. Atunci costul era de 500 de milioane de euro.

Au trecut 4 ani și, iată, pe 18 mai 2024 actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, alături de fostul premier și actual președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, șeful PNL, și de Boc, primarul, au inaugurat din nou lucrările la Spitalul Regional din Cluj. Interesant că ministrul Rafila a și declarat, nu știu dacă serios sau cu subtilă ironie: “Peste 4 ani, să ne vedem la inaugurarea acestui spital!”

Sunt, totuși, unele diferențe între cele două momente. În 2020, costul anunțat al spitalului era de 500 de milioane de euro. Acum, costul anunțat este de 700 de milioane de euro. O creștere de 40% în 4 ani.

Deocamdată, vorba doar de lucrări de pregătire a terenului – adică organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces, precum și lucrări pregătitoare pentru extinderea organizării de șantier în etapa a doua a proiectului, care urmează să fie scoasă la licitație, pentru construcția propriu-zisă a spitalului.

Adică deocamdată nici nu s-au făcut licitațiile pentru ridicarea propriu-zisă a spitalului, așa că ce să mai vorbim despre utilarea și darea lui în folosință.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: Inquam Photos/ George Călin