Confidenţialitate

Deșteptarea: Două profesoare universitare cereau 2000 de euro șpagă pentru subiectele la medicină | VIDEO

Două profesoare universitare de la Facultatea de Medicină din Galați au fost condamnate în primă instanță pentru sistemul de șpagă pe care l-au organizat pentru fraudarea unor examene de specializare la care participau medicii rezidenți.

Astfel, aceste două profesoare, Cerasella Șincar și Păunița Grecu, stabiliseră un tarif fix de 2000 de euro în schimbul căruia candidatul la examen urma să primească un pachet complet: subiectele de examen, posibilitatea de a copia din manual în timpul examenului și, bonus, în format electronic pe WhatsApp, chiar și manualul din care urmau să copieze cu paginile de la care trebuiau să copieze.

Totuși, deși oferta era all inclusive, Cerasella și Păunița n-au avut prea mare succes printre candidați. Au fost refuzate de mai mulți dintre aceștia, care au explicat că suma e prea mare, totuși.

Cu inima strânsă,  Cerasella și Păunița au acceptat chiar și o reducere, dar maximum 50%, sugerându-le insistent celor care se plângeau că n-au bani să facă un împrumut, fie la bancă, fie la rude.
În cele din urmă, au găsit tre clienți, trei medici rezidenți, care s-au angajat să facă plata. Lor le-au fost trimise subiectele dar, pentru că doi dintre ei nu au mai plătit banii promiși, subiectele au fost schimbate pe ultima sută de metri.

La audieri, cele două doamne-manager în șpagă au susținut că banii erau, de fapt, un soi de protocol pentru membrii comisiei de examinare, așa cum se obișnuiește. Însă cei care au făcut denunțul au dat toate detaliile. Unii au explicat pentru anchetatori că au reclamat că banii ajungeau la profesorii examinatori pentru cumpărături la ”muzeu”, adică la magazinele duty free din Galați.

Un alt medic mituitor a dat șpagă în natură – la propriu: fazani, iepuri, brânză și salam. Produsele ar fi trebuit împărțite cu toți profesorii examinatori, doar că pachetul a rămas integral la profesoara pe numele căruia fusese expediat.

S-a dat închisoare cu suspendare pentru toți inculpații și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității. S-au dat și amenzi penale – niște mii de lei – și s-a dispus și confiscarea sumelor primite drept mită.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Sursa foto: Unsplash / Ibrahim Boran