Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Cum a decurs în București prima zi de vaccinare anti-Covid a copiilor

A început ieri, 2 iunie 2021, vaccinarea anti-Covid a minorilor. Copiii de peste 12 ani pot merge cu părinții, sau cu tutorii legali, să se vaccineze cu Pfizer în orice centru. 

Autoritățile speră că deschiderea acestei posibilități să relanseze campania de vaccinare, care a scăzut vizibil în intensitate. Dar speranțele par să fie, deocamdată, ușor optimiste. În prima zi s-au imunizat în toată țara doar 3.600 de copii cu vârste între 12-15 ani. 

Unele primării au amenajat centre de vaccinare în parcuri, ca să fie totul cât mai accesibil pentru părinții ieșiți la plimbare cu copii. În teorie, nu sună rău. În practică, însă… 

Victor Marin a fost la un astfel de centru, dintr-un parc din Sectorul 4 al Capitalei, și a constatat că cel puțin în prima parte a zilei, copiii care s-au vaccinat se puteau număra pe degetele de la o mână. Bine, asta i-a spus o asistentă mai amabilă de la centrul de vaccinare, pentru că timp de o oră și ceva cât a stat colegul nostru acolo, nu s-a vaccinat niciun copil.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ieri, în Deșteptarea, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, colonelul doctor Valeriu Gheorghiță, se arăta încrezător în dorința copiilor și adolescenților de a se vaccina.

– Eu am primit de la Consiliul Național al Elevilor o evaluare pe care dumnealor au făcut-o și există o intenție de vaccinare, adică persoane care s-ar vaccina imediat, în jur de 35 % spre 40%. De asemenea, mai există încă 30-35 % care sunt preocupați de această temă, dar au nevoie de mai multe informații pentru a se putea decide. 

– Dar nu știți cum au făcut aceste evaluări?

– Era o evaluare pe un eșantion de peste 3.300 de respondenți, copii cu vârste cuprinse între 13 – 18 ani, la nivel național.

Cu mențiunea importantă că vaccinarea copiilor poate avea loc ORIUNDE e disponibil serul produs de Pfizer, cam în același timp cu declarația lui Valeriu Gheorhiță, autoritățile locale deschideau mai multe centre de vaccinare în parcuri. De pildă, în Sectorul 4 al Capitalei.

Reporter: 

București. 2 iunie. E prima zi în care copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani se pot vaccina. Eu mă aflu în Parcul “Lumea Copiilor”. La vreo 50 de metri de mine a fost amenajat un centru de vaccinare, special pentru copiii care vin cu părinții în parc. Se joacă și apoi, dacă părinții vor, se și pot vaccina. Numai că așa cum auziți, sau mai bine zis, nu auziți  parcul este aproape gol. Văd niște oameni care aleargă, mai sunt niște copii mai mici de 12 ani, împreună cu bunicii lor, dar sunt prea mici să fie vaccinați. La Centru, nu am văzut pe nimeni să intre sau să iasă de vreo jumătate de oră de când sunt eu aici. Văd mai multe asistente, mai mulți paznici. Văd niște doamne care leagă tot soiul de baloane pe care le-ar primi copiii care se vaccinează. Văd mai mulți reporteri, care, ca și mine, se întreabă ce caută ei aici, acum. Sunt convins că nici ei nu au răspuns, cum nici eu nu am. E adevărat că inaugurarea oficială va avea lor peste aproximativ o oră, dar cei de la Primărie m-au asigurat că dacă un părinte vrea să își vaccineze copilul, o poate face deja. Nu contest, dar eu unul nu am văzut pe nimeni. Acum, în mod normal, ar fi urmat o voce cu un părinte care explică de ce și-a vaccinat copilul. Ar urma și copilul, care spune că nu l-a durut prea tare înțepătura. Dar nu avem așa ceva, pentru că nu am pe cine să întreb… Copiii de 12-15 ani sunt. la ora asta, mai degrabă la școală. Nici vremea nu-i prea bună, zici că e 2 octombrie, nu 2 iunie, așa că nu au prea multe motive să vină în parc. Se mai fac niște probe de sunet. Partea bună e că fiind vorba de o inaugurare și pentru că vine Primarul, au fost aduse și niște toalete ecologice nou-nouțe, curate, imaculate. Doar că partea cu „vaccinarea copiilor de 12 – 15 ani”, lasă de dorit. Pur și simplu, nu sunt în parc în acest moment. Poate în weekend să fie alta situația, când vine copilul să se joace, să se dea în leagăn sau mai știu eu ce, să îl ducă părintele la vaccinare. Rămâne de văzut și asta. O să verificăm.