Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: ”Coiful istoric cu diademă”, descoperit de polițiștii din Argeș, e doar o jucărie

Un coif descoperit de polițiștii din Argeș în casa unui bărbat, despre care aceștia au spus că ar fi un obiect de patrimoniu, nu este decât o jucărie, potrivit expertizei.

 Coiful a fost descoperit în urma unor percheziții făcute la începutul anului.

Pe numele bărbatului a fost deschis atunci un dosar pentru furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

„Un coif – ”turban turcesc cu diademă” – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, transmitea atunci IPJ Argeș.

Coiful a fost predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a fi supus unei expertize de specialitate. Dar în  urma expertizei s-a descoperit că obiectul nu era decât o jucărie, relatează Jurnal de Argeș.

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul «Brukenthal» din Sibiu și s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap. Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”, a relatat pentru ziarul argeșean directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea.

„Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică… Noi așa am zis (inițial, n.red.), că pare a fi coif otoman la prima vedere, cu diademă, până când expertul a luat și a analizat metalul și a rezultat, surprinzător, că nu e un artefact istoric”, a mai explicat Cristian Cocea. Expertiza a fost suportată financiar de Direcția de Cultură.

Polițiștii au schimbat încadrarea cercetării și se limitează acum doar la ”furt calificat și tăinuire”.

Sursa foto: Jurnal de Argeș / Poliția Română

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.