Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Certificatul verde, obligatoriu în teorie, greu de verificat în realitate

Cineva care vrea să ia masa sau să meargă la un film într-o localitate unde incidența covid a trecut de 3 la mie, trebuie să prezinte un certificat verde. Pe de altă parte, chelnerii sau cei care vând bilete nu au cum să verifice dacă certificatul verde este pe numele celui care l-a prezentat

În teorie, doar polițiștii sau jandarmii ar avea voie să ceară buletinul clienților și să-l compare cu certificatul de vaccinare. În practică, nu neapărat. 

De exemplu, aproape sigur ați văzut anunțuri de tipul „nu servim alcool și tutun minorilor”. Nu de alta, dar legea e în vigoare de aproape două decenii. Dar nici într-un salon de jocuri de noroc sau într-un club de strip-tease nu au voie minori. Și cum se pot asigura angajații localurilor respective că nu au de-a face cu minori? Cerându-le buletinul, de pildă? Probabil ați văzut și filme americane în care un puști teribilist vrea să cumpere alcool și vânzătorul i-o retează sec cu: “I need to see some ID / Trebuie să văd un act de identitate”. 

Ideea e că în anumite situații, care cel mai adesea țin de sănătate publică, polițiștii sau jandarmii nu sunt singurii care pot să verifice buletine de identitate.

Ascultați un reportaj de Victor Marin.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu mențiunea că nu recomandăm nimănui să facă așa ceva, hai să vedem ce riscă cineva care la intrarea într-un restaurant prezintă un certificat verde… să zicem… împrumutat de la un prieten. O ascultăm pe Elenina Nicuț, avocat.

Elenina Nicuț: – Este strict o contravenție, și anume că s-a încălcat de a participa la acțiuni, activități de genul consum în spații publice închise fără certificat verde. 

Reporter: – Deci nu închisoare. Și până la ce sumă poate să ajungă? 

Elenina Nicuț: – 500 de lei era astă iarnă la consum în spații închise și alte cele.

Deși prezentarea certificatului verde a devenit obligatorie, nu au fost prevăzute și sancțiuni pentru cei care nu se conformează. Mai mult, nu e în vigoare vreo sancțiune nici măcar pentru operatorii care, în mod repetat și intenționat, ignoră noile reguli și lasă pe oricine să intre. 

Deocamdată, cumva, totul depinde de responsabilitatea fiecărui operator care trebuie să verifice, în restaurante sau cinematografe, doar dacă certificatul verde există. Și atât, spune Dragoș Petrescu, proprietar al unui lanț de restaurant.

Dragoș Petrescu: – Operatorii de restaurant au această obligație să verifice că fiecare persoană are un certificate verde. Dar nu e specificat cum că noi trebuie să verificăm dacă certificatul chiar este al persoanei respective.

Altfel spus, dacă un chelner are vaga impresie că domnul cu barbă care a comandat o ciorbă de burtă nu se numește Mădălina, nu are ce să facă de unul singur. O confirmă chiar Poliția Capitalei, care ne-a comunicat că…

“În situația în care operatorul economic are suspiciuni cu privire la autenticitate sau la identitatea persoanei, poate solicita sprijin din partea Poliției, Jandarmeriei sau Poliției Locale.”

Bine, ideal ar fi ca echipajul să ajungă înainte ca omul să-și termine ciorbița. 

Pe de altă parte, cam peste tot în lume, sunt situații în care actele de identitate sunt verificate și de angajați din mediul privat, nu doar de autoritățile statului, spune avocatul Elenina Nicuț.

Reporter: – Avem o lege din 2002 care spune că minorii nu au voie să cumpere alcool sau tutun. Nu ai voie nici în săli de joc de noroc. Cum se convinge paznicul sau vânzătorul că respectivul nu a împlinit 18 ani?

Elenina Nicuț:  – Cuvântul magic este „lege”. Respectiv, o lege votată de Parlament. Și nu o Hotărâre de Guvern, ca în cazul de față, cel cu Certificatul Verde. Da. Când ai o lege, un act cu forță juridică mare, există posibilitatea chiar și pentru un operator privat să verifice. Pentru că el nu verifică identitatea persoanei pentru el. Nici măcar de identitate nu e vorba, ci de vârstă în cazul cu alcool și tutunul. El își execută o obligație legală.

Dar… legea privind interdicția de a vinde alcool sau tutun e în coadă de pește, pentru că varianta românească nu menționează că vânzătorul are dreptul să ceară un act de identitate. Asta, deși modelul există, pentru că legi similare se aplică în toată lumea, de zeci de ani. De pildă, legislația franceză menționează, cu subiect și predicat, faptul că angajații cluburilor de noapte, unde n-au dreptul să intre minori, pot verifica actele clienților la intrare. Și atunci, extrapolând, în România nu s-ar putea da o lege prin care buletinul să fie verificat de angajații restaurantelor? Îl ascultăm pe Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării.

Csaba Asztalos: – Nu înțeleg de ce nu ar putea reprezentații Horeca să vadă un card de identitate pe care e trecut numele deținătorului și codul numeric personal. Acestea apar și pe certificatul verde, pe care angajatul Horeca în vede oricum. Nu mi se pare că se încalcă regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal. 

Reporter: – Ce spuneți dumneavoastră este că dacă un angajat al unui restaurant sau al unui cinematograf se uită 3 secunde pe buletin, și vede că numele e același de pe certificatul verde, e ok.

Csaba Asztalos: – Așa este. 

Reporter: – Mai ales că nu își notează nimic și nu face o bază de date. 

Csaba Asztalos: – Absolut.

Eu 6: Dar atenție, atât Csaba Asztalos cât și avocatul Elenina Nicuț au menționat că angajați din mediul privat ar putea verifica buletine în paralel cu certificatele verzi covid doar dacă acest drept ar fi stabilit prin lege. Momentan, în România, folosirea și verificarea certificatelor verzi este reglementată doar printr-o Hotărâre de Guvern.

 

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.