Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Ce spun românii din Franța despre pașaportul sanitar

În Franța, ieri a fost prima zi în care s-a putut intra la muzeu, teatru sau cinema doar pe baza unui pașaport sanitar. Măsura se va extinde la începutul lunii viitoare și în cazul restaurantelor și barurilor. 

Puțin câte puțin, fără acest document, în format electronic sau fizic, francezii sau turiștii care ajung în Franța nu vor mai putea face mare lucru. De pildă, cei nevaccinați vor putea să își cumpere mâncare, medicamente sau să se roage în biserici, sinagogi sau moschei. 

Pașaportul sanitar poate fi obținut și de cei care au trecut prin boală sau prezintă un test negativ. Doar că în acest ultim caz, pașaportul e valabil doar 48 de ore. 

În Franța locuiesc peste 300 de mii de români și Victor Marin a vorbit cu câțiva dintre ei, pentru a vedea ce cred despre pașaportul sanitar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reporter: – Gabriel, ca să înțeleagă toată lumea, ce este pașaportul sanitar?

Gabriel Rechițeanu:  – În principiu, îți dă dreptul să intri în săli de conferință, de spectacole, concerte, muzee, cinema… Și în aer liber, la Zoo sau la într-un parc cum e Disneyland ai nevoie de pașaportul sanitar. Este pentru toate persoanele de peste 18 ani. 

Reporter: – E un pașaport fizic, pe hârtie…? 

Gabriel Rechițeanu: – E și pe hârtie, dar există și o aplicație. TousContreCovid se numește, în care scanezi codul QR și prezinți telefonul.”

Gabriel Rechițeanu este inginer și locuiește de 10 ani în Franța. S-a vaccinat cu prima ocazie pe care a avut-o și spune că în curând, va avea nevoie de pașaportul sanitar. 

Gabriel Rechițeanu: – Eu într-o săptămână o să vin în România. Deci, clar o să am nevoie de el la aeroport. Și poate la cinema, în caz că merg cu soția la un film până atunci. O să trebuiască să arătăm telefonul la intrare. 

Reporter: – Probabil cunoști oameni care nu sunt vaccinați. Ei nu pot să intre în cinematografe sau în teatre și foarte probabil, de la 1 august, nici în cafenele sau restaurante. 

Gabriel Rechițeanu: – Până la urmă, ai dreptul să comentezi toate deciziile sau legile pe care le dau autoritățile. Poți să le contești. Dar ești obligat să le respecți. Dacă nu vor să facă vaccinul, atunci or să își facă teste PCR și totul o să fie în regulă. 

Reporter: – Dar de la un punct în colo, pe bani. 

Gabriel Rechițeanu: – Asta este marea problemă. Să vedem cum o s-o rezolve.

Pașaportul sanitar se poate obține și în urma unui test PCR negativ. Dar în acest caz, documentul e valabil două zile. În prezent, testarea este gratuită pentru cetățenii francezi. Dar din septembrie se va face contra cost, exceptând situațiile în care testarea este cerută de un medic. Și da, pot obține pașaportul sanitar și cei care au trecut recent prin boală. Deși spun că va reduce mult efectele valului 4, autoritățile admit că sistemul nu este infailibil.

Alexandra Neagu: – Primul-ministru tocmai a dat un interviu pe TV5, în care a spus că angajații din aceste baruri, restaurante și alte asemenea nu vor verifica identitatea celor care prezintă acest pașaport. Adică, vor verifica faptul că clientul are cele două doze făcute, dar nu pot verifica dacă numele care apare pe pașaportul sanitar este cel din buletinul persoanei respective. 

Reporter: –Pentru că nu are dreptul să îi ceară buletinul. 

Alexandra Neagu: – Exact.

Alexandra Neagu locuiește în Franța de 14 ani și lucrează în învățământ. S-a vaccinat, ca mai toți profesorii din școala în care predă.

Reporter: – Tu când o să ai nevoie prima oară de acest pașaport sanitar? 

Alexandra Neagu: – Cred că atunci când o să sui în avion, deși dacă mă deci să merg la muzeu până atunci, o să îmi trebuiască. Aș putea să merg la muzeu chiar azi. 

Reporter: – O să te simți mai în siguranță? În sensul că de la 1 august, ai fi în restaurant doar în compania unor oameni vaccinați. 

Alexandra Neagu: – Sincer, da. M-aș simți mai în siguranță. Pentru că vreau să îmi văd părinții în curând și vreau să fiu sigură că nu am nimic și că nu le transmit nimic. Și aș vrea să ies și cu ei în oraș. Cred că o parte dintre cei care au fost recalcitranți sau nu erau siguri că se vor vaccina, o vor face. Dar teamă mi-e că și cu acest pașaport, noi restricții vor apărea. Numărul cazurilor noi crește alarmant.

Autoritățile din Franța au anunțat deja că țara se confruntă cu valul 4 al Pandemiei, pe fondul răspândirii variantei Delta a coronavirusului. Din acest motiv, autoritățile vor să determine cât mai mulți oameni să se vaccineze. Ca idee, la jumătatea săptămânii trecute, președintele Macron anunța că în viitorul apropiat, în restaurante și cafenele vor intra doar cei cu pașaport sanitar. A doua zi, s-au programat pentru vaccinare 900 de mii de oameni, dublu față de recordul precedent.

Sursa foto: Gouvernement.fr