Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Bufnițe false ori ulii și șoimi adevărați, armele cu care primarii luptă cu ciorile

Concurs de inventivitate printre primarii din țară ce încearcă să scape de ciorile din orașele lor. De mulți ani, oamenii se plâng de gălăgia și mizeria pe care acestea le fac.

Primăria Arad va încerca să alunge ciorile din centrul oraşului cu bufnițe false, agățate în copaci. 

Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a spus că această metodă a dat roade în alte locuri din lume.

“Experimentăm ”metoda bufniţa” ca să scăpăm de ciori. Încercăm metode de alungare a acestora cu ajutorul bufniţelor simulate, bufniţa fiind o pasăre de pradă. Din câte am aflat, sunt locuri în lume în care metoda a funcţionat. Sperăm că şi la noi”, a spus primarul.

Bufnițele vor fi agăţate de crengi, iar în bătaia vântului acestea se mişcă şi ar urma să sperie ciorile.   

Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat, în mai multe rânduri, că nu pot interveni pentru vânarea păsărilor sau distrugerea cuiburilor întrucât ciorile sunt printre speciile protejate, iar acest lucru încurcă şi administraţia locală, care nu poate toaleta arborii bătrâni şi periculoşi pentru trecători.

Alți primari, alte idei.

La Ploiești, primarul vrea să gonească ciorile cu un uliu dresat și vrea să angajeze o firmă care să se ocupe de acest lucru. Potrivit Știrile Pro Tv, și primarul din Salonta, județul Bihor, are același plan.

Pe de altă parte, trimiterea de ulii sau șoimi pentru a speria ciorile nu e atât de simplă. În primul rând, aceste metode ar putea afecta și porumbeii sau ciorile de semănătură, care sunt protejate de lege.

În plus, o inițiativă legislativă care legaliza folosirea șoimilor și a uliilor la vânătoare nu a fost deocamdată promulgată.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.