Deşteptarea a descoperit că salariul mediu în România este de cinci ori mai mic decât media europeană

Un angajat cu studii medii din România câștigă într-un an cât încasează în trei luni un coleg de-al său din Spania, se arată într-un studiu realizat de compania de resurse umane, Adecco şi citat de matinalii Monica, Vlad şi George.

Monica Anghel, Vlad Petreanu şi George Zafiu le-au împărtăşit ascultătorilor Europa FM salariile medii din Europa, aşa cum au reieşit dintr-un studiu realizat de compania de resurse umane Adecco. Astfel, printre ţările cu cele mai mari câştiguri se află Danemarca, unde salariul mediu este de 3.739 de euro/lună, Luxemburg – 3.009 euro/lună sau Finlanda unde se câștigă 2.622 de euro lunar.

Germania, considerată motorul economic al Europei, este puțin mai zgârcită cu angajații, oferind doar 2.572 de euro/lună.

Italia și Spania, care înaintea crizei financiare au atras cel mai mare număr de români, astăzi nu mai sunt la fel de atractive în ceea ce privește câștigurile salariale. De exemplu, în Italia veniturile medii lunare nu depășesc 1.972 de euro, iar în Spania 1.634 de euro.

Însă ultimele locuri în UE sunt ocupate de Bulgaria, țară în care salariul mediu lunar este de 316 euro, urmată de România – 395 de euro și Letonia – 490 de euro.

Media europeană este de 1.972 de euro.

Click aici pentru a asculta cele mai interesante momente din emisiunea Deşteptarea de azi