Confidenţialitate

Despre puterea exemplului: Mesajul emoționant al unui pastor, la “România în direct” | AUDIO

În ediția de miercuri a emisiunii România în direct, tema de dezbatere a fost Cum îi facem pe români să respecte regulile? în contextul răspândirii cazurilor de nou coronavirus.

Cristi, pastor al unei biserici neoprotestante din România, le-a transmis un mesaj emoționant celorlalți ascultători.

“Pe lângă faptul că românul s-a născut poet și filosof, s-a născut și foarte deștept și e foarte greu să lucrezi cu oameni care le știu ei mai bine și, ori de câte ori înceri să spui, [îți răspund] lasă că știm noi cum stă situația. Vreau să vă spun că am încercat, prin puterea exemplului, să le induc enoriașilor noțiunea de responsabilitate, tocmai pentru a-i învăța și pentru a le întări ideea că trebuie să fie responsabili față de ei și față de cei din jurul lor. Înainte de a se închide posibilitățile de adunări religioase, am decis închiderea bisericilor pe care eu le păstoresc. Nu din cauza faptului că nu am fi găsit o variantă de a aduna câte 50…49 de credincioși odată. Se puteau găsi variante, însă problema era că nu puteam să îmi asum responsabilitatea că cei prezenți vor păstra distanța adecvată, că vor avea grijă să se dezinfecteze… La un moment dat, la una dintre biserici, înainte ca situația să escaladeze, eu însumi am stat și am dezinfectat pe mâini oamenii, pentru că doream să fiu sigur că știu ce au de făcut”, a mărturisit el.

Am decis închiderea bisericilor pentru că nu am putut oferi toate condițiile pentru ca acea întâlnire să se desfășoare în siguranță. Prin decizia aceasta, am transmis următorul lucru: nu ne jucăm! Sunt lucruri serioase!”, a adăugat ascultătorul nostru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristi a refuzat să comenteze decizia Patriarhiei Bisericii Ortodoxe de a continua oficierea slujbelor în aer liber, cu mai puțin de 100 de participanți: “Eu am închis bisericile… Nu doresc să comentez ceea de a spus dânsul (preotul Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR). Am transmis ceea ce am făcut eu, ceea ce arată direcția în care văd eu lucrurile. În momentul de față, ca formatori de opinie, suntem obligați să le transmitem oamenilor că, în situații de criză se aplică, situații de criză! Omul dorește să meargă la biserică, și este foarte bine, dar oamenii trebuie să înțeleagă că relația cu Dumnezeu nu depinde de locul acela. Dacă în situația de față nu pot să merg la biserică, mă duc eu liniștit în camera mea și spun eu rugăciunea cum știu eu să o spun, că Dumnezeu ascultă și acolo, ține cont de situația în care mă aflu“.

“În momentul de față, eu sunt în mașină și conduc către un aeroport, pentru că astăzi mama mea se întoarce din Germania. Și pentru că doresc să mă asigur că lucrurile se fac așa cum trebuie, soția și copiii i-am trimis la socri și eu voi intra în izolare cu mama mea (…) o duc la domiciliul meu, am aprovizionat casa cu tot ce trebuie și intru voluntar în izolare împreună cu mama mea, pentru că, acasă la ea, am un tată de 73 de ani, și nu îmi pot permite, în caz că se întâmplă ceva, să îmi văd tatăl bolnav la vârsta pe care o are. Este momentul în care îi spun mamei mele: ai sacrificat suficient în viață, măcar atât pot să fac și eu în momentul de față!”, a mai spus pastorul.