Despre fumat

Pe vremea când făceam împreună emisiunea Avocatul Diavolului, „generalul Petreanu”, acest Oprea al radioului nostru mi-a zis o vorbă pe care nu o să o uit pentru că a trebuit să îi dau dreptate, fără să pot avea niciun argument împotrivă ceea ce rar se întâmmplă. Mi-a spus așa – Moise, îți dai seama că dacă fumatul s-ar inventa astăzi, sub nicio formă el nu ar putea fi legalizat? Pur și simplu este atât de nociv și de periculos pentru sănătatea omului, mai creează și dependență pe deasupra, încât ar fi trecut imediat în categoria drogurilor și interzis. Corect!

Atâta doar că sunt mai bine de 500 de ani de când fumatul a ajuns pe continentul european, iar azi unul din 6 locuitori ai planetei este fumător. Suntem adică un miliard de păcătoși care atentează zilnic la viața fiecăruia dar și a celorlalți, căci anual mor 600 de mii de oameni din cauza fumatului pasiv.
În România s-a încercat prin lege delimitarea spațiilor pentru fumători, dar la scurtă vreme patronii de restaurante au constatat că dau faliment dacă nu permit fumatul.

Mai mult decât atât, din cauza unor modele greșit înțelese, fumatul este permis la concerte și adunări publice în spații închise, ceea ce a și dus la catastrofa din Clubul Colectiv, unde nu erau instalații automate de stingere a incendiilor în primul rând pentru că acestea erau inutile dacă înuntru se fuma. Nu puteau fi puse înn funcțiune.
O acțiune recentă de interzicere totală a fumatului în spațiile publice închise, adică acolo unde mai intră și alți oameni decât proprietarul spațiului, a eșuat în Parlamentul României. Acum, după tot ceea ce s-a întâmplat în Colectiv, deputații încearcă din nou să modifice legea și să interzică total fumatul peste tot, inclusiv în spațiile deschise acolo unde au acces minorii.

De ce să ne oprim totuși la interzicerea fumatului inclusiv în restaurantele pentru fumători? N-ar fi mai bine să corectăm această eroare majoră a omenirii și să interzicem fumatul total. N-ar fi mai eficient să trecem tutunul în rândul narcoticelor, așa cum spunea Petreanu și să instituim o prohibiție națională?