Confidenţialitate

Deși reales, Klaus Iohannis continuă să țină blocat postul de profesor la Liceul Brukenthal

Klaus Iohannis a blocat postul de profesor de fizică acum 20 de ani, când a devenit inspector școlar, și a continuat să îl țină blocat și după ce a fost ales primar al orașului, iar apoi președinte al României.

Între timp, locul îi este ținut de un profesor detașat care nu poate preda fizică în limba germană, deși acesta este specificul liceului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Constantin Dincă, a declarat într-un interviu acordat corespondentului Europa FM la Sibiu, Lidia Bădilă, că, în absența titularului, liceul organizează concurs pentru ocuparea postului în fiecare an școlar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația a ieșit la iveală în campania electorală, dar președintele, care candida pentru un nou mandat, nu a fost confruntat cu această chestiune în niciuna dintre întâlnirile electorale pe care le-a avut. La vremea respectivă, unele cadre didactice se declarau nemulțumite, fără să vorbească însă public despre asta.

Europa FM a cerut acum Administrației prezidențiale o explicație pentru această situație și motivele pentru care președintele continuă să își rezerve catedra, deși nu a mai predat de peste două decenii și are în față încă cinci ani de mandat prezidențial.

Legea Educației permite rezervarea catedrei și nu stabilește nicio limită de timp. Mai mult, potrivit legii, perioada de rezervare a postului de titular e socotită vechime în învăţământ.

În solicitarea trimisă Administrației prezidențiale, Europa FM a întrebat și dacă, la final de mandat, președintele va cumula pensia de profesor cu drepturile ce îi vor reveni ca fost șef de stat.

În acest moment, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu are două posturi de profesor de fizică și ambele sunt blocate de titular. Cel de-al doilea post e rezervat de o profesoară care a plecat director la un alt liceu, iar apoi, inspector școlar județean.

În prezent, fizica este predată de doi profesori detașați și un suplinitor care nu pot câștiga post pe perioadă nedeterminată din cauza rezervării celor două catedre.

Ministrul Educaţiei a fost confruntat cu această situaţie imediat după numirea sa, în emisiunea Piaţa Victoriei, la Europa FM. Monica Anisie s-a ferit să comenteze cazul preşedintelui, a vorbit doar de principiu, deşi la preşedinte e foarte relevantă durata lungă a blocării postului: peste 20 de ani. Monica Anisie spune că acesta e un drept al profesorilor de care și ea, și președintele uzează perfect legal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.