Confidenţialitate

Descoperire inedită într-o comună din Vrancea: 150 de monede de argint care ar putea fi din perioada dacilor

O adevărată comoară a fost descoperită din întâmplare într-o comună din Vrancea, de doi detectoriști. Ei au scos la suprafață peste 150 de monede de argint care, la prima vedere, par să fie drahme grecești. Monedele ar putea data însă din perioada dacilor, având peste 2000 de ani vechime, un verdict urmând să fie dat de experți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doi focșăneni care sunt pasionați de istorie și caută vestigii cu ajutorul detectoarelor de metale au făcut o descoperire la care nici nu s-ar fi gândit: au găsit îngropată la o adâcime destul de mică o adevărată comoară –  peste 150 de monede de argint, foarte vechi.

Descoperirea a fost făcută în apropierea unei păduri de pe raza comunei Poiana Cristei, iar cei doi au filmat întregul procesl al dezgropării pieselor.

Detectoriștii, emoționați de descoperirea făcută, nu s-au gândit nici o secundă să păstreze monedele.

Ei au contactat primăria localității pe raza căreia au găsit tezaurul de argint, primul pas în astfel de situații, pentru ca ulterior monedele să fie studiate, la fel și perimetrul unde au fost găsite.

Deși deocamdată nu au fost văzute de un arheolog, primele estimări arată că monedele ar putea fi drahme grecești, mai precis copii ale acestora, adică monede bătute de daci, în urmă cu peste 2000 de ani.

Asemenea piese au mai fost găsite pe teritoriul județului Vrancea, dar în altă zonă, iar descoperirea de acum ar putea aduce noi informații despre trecut și conexiunile istorice și culturale.

Monedele descoperite la Poiana Cristei urmează să fie cercetate de experți, care vor stabili clar tipul și vechimea lor.

Foto: Ionuț Apostol