Confidenţialitate

Descoperire în locul de naștere al lui Mihai Viteazul. Arheologii au scos la iveală ruinele unei clădiri administrative importante

Descoperire arheologică importantă la Orașul de Floci, cetatea medievală atribuită de istorici ca loc de naștere a lui Mihai Viteazul. În urma săpăturilor făcute aici au fost descoperite ruinele unei clădiri despre care specialiștii spun că ar fi centrul administrativ al fostului târg medieval.

Toate indiciile găsite arată că aici își desfășurau activitatea judele și pârgarii, sau, cum ar fi în zilele noastre, primarul și consilierii locali.

Orașul de Floci este, potrivit specialiștilșor de la Muzeul Județean Ialomița, singurul loc medieval din țară peste care nu s-a suprapus nicio așezare modernă.

Tocmai din acest motiv, întreaga suprafață de 80 de hectare poate fi cercetată arheologic, rezultând posibilitatea reconstituirii unei organizări de tip urban.

Iar cele mai recente săpături au scos la iveală noi elemente care atestă încă o dată importanța pe care o avea Orașul de Floci în Evul Mediu în Țara Românească.

Arheologii au descoperit ruinele unei clădiri, despre care specialiștii spun că ar fi fost centrul administrativ al fostului târg medieval. Edificiul scos la lumină are o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați și era prevăzut cu etaj și pivniță.

Toate elementele descoperite arată că judele și cei 12 pârgari își desfășurau activitatea în acest loc, echivalentul primarului și consilierilor locali din zilele noastre.

Specialiștii spun că pentru acele vremuri, respectiv sfîrșitul anilor 1.500, începutul anilor 1.600, clădirea era impozantă.

Orașul de Floci este atestat documentar din anul 1431 și este atribuit ca fiind locul de naștere al lui Mihai Viteazul.