Confidenţialitate

Deputatul PSD Gabriel Vlase, propus pentru șefia SIE

Președintele Klaus Iohannis propune ca șef al Serviciului de Informații Externe un deputat PSD. Nominalizarea lui Gabriel Vlase, parlamentar de Bacău, a fost transmisă oficial astăzi Parlamentului după un an și nhouă luni de când SIE este condus de directorul adjunct.

Deputat la al patrulea mandat, Gabriel Vlase este a fost promovat pe listele PSD în 2004 de Viorel Hrebenciuc. În interiorul partidului, nu se află în cercul liderului PSD, Liviu Dragnea, ci mai degrabă e considerat unul dintre apropiații grupării Tudose-Ciolacu.

În prezent, este vicepreședinte al Camerei Deputaților și a condus în această calitate majoritatea ședințelor Camerei în care s-au dezbătut controversatele legi ale Justiției.

Nominalizarea sa la SIE nu este o surpriză pentru liberali, spune președintele PNL, Ludovic Orban la Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia lui Ludovic Orban, Klaus Iohannis dă șah PSD cu această nominalizare. Lipsa unui director al SIE nu mai poate fi invocată drept motiv de suspendare, iar Coaliția e pusă în situțiua de a vota un om agreat de șeful statului, nu impus de partid.

PNL va decide în următoarea ședința aconducerii dacă îi va acorda susținerea. Cert e că, pentru a fi învestit, Gabriel Vlase are nevoie de votul majorității parlamentare.

De profesie inginer, Gabriel Vlase a absolvit în 2005 Colegiul Național de Apărare și  în 2010 și-a luat doctoratul la Academia Națională de Informații.

Serviciul de Informații Externe a rămas fără director în septembrie 2016 , când Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat. De atunci, SIE este condus de generalul Silviu Predoiu.

Cutuma ca SIE și SRI să fie împărțite între Putere și Opoziție a apărut odată cu numinalizarea lui George Maior, la SRI, în mandatulul lui Traian Băsescu. Și atunci a fost însă vorba de un director agreat de președinte.