Confidenţialitate

Deputaţii ruși au votat legea care îi permite lui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate de președinte

Astfel, se deschide calea pentru ca Vladimir Putin să rămână lider la Kremlin până în anul 2036, comentează agenția de știri France Presse..

Un amendament adoptat la referendumul constituţional de vara trecută permite menţinerea la putere a lui Vladimir Putin. În vârstă de 68 de ani, el ar fi trebuit să se retragă la sfârșitul actualului său mandat, adică în 2024.

În textul votat acum de deputați se prevede că limita de două mandate consecutive va fi păstrată, dar restricția nu se aplică și celor care ocupau funcția de președinte înainte de modificarea Constituției.

Votul deputaților resetează, practic, la zero mandatele lui Vladimir Putin, potrivit France Presse.

Ajuns la putere în 2000, Putin s-a retras la sfârşitul celui de-al doilea mandat, în 2008, an în care la Kremlin era instalat premierul de până atunci, Dmitri Medvedev. A urmat o pauză de 4 ani pentru ca, în 2012, Vladmir Putin să fie reales președinte.

Revizuirea Constituției, votată în vara lui 2020, îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

În legea funamentală au fost introduse și principii conservatoare susținute de șeful statului, credinţa în Dumnezeu, căsătoria doar între bărbat şi femeie, educaţia patriotică precum şi garanţii sociale, cum ar fi indexarea pensiilor.