Confidenţialitate

Deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, trimiși în judecată de DNA

Deputatul PSD Mădălin Voicu și deputatul de la minoritățile naționale Nicolae Păun au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în dosarul privind fraude cu fonduri europene.

De asemenea, au mai fost trimise în judecată alte nouă persoane, între care și fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, dar și firma S.C. NIKY SCORPION ALCOM S.R.L.controlată de Nicolae Păun.

Toți suspecții sunt acuzați de mai multe infracțiuni de corupție.

 

 

Nicolae Păun, deputat și președinte al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, este acuzat de DNA între altele de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, schimbarea destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani iar Gelu Diaconu, fost președinte ANAF, și Mihai Vătășoiu, la data faptelor vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, vor fi judecați pentru abuz in serviciu.

 

 

DNA susține că ”la inițiativa Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, al cărei președinte este deputatul Păun Nicolae, a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 – 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene.”

Proiectul urmărea crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

În realitate nu s-a întâmplat așa, iar obiectivele proiectului nu au fost realizate.

Din probele administrate a reieșit că grupul țintă a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă.
Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei. ”

Astfel, spun procurorii, ”majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă.”

În acest context s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei.

Aceeași asociație a mai realizat un alt proiect cu fonduri europene, tot în perioada 2010-2012 „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”.

Proiectul se referea la „integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 județe ale țării (Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul țintă au fost: lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist, pedichiurist, etc.”

3.000 de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani urmau să fie beneficiarii proiectului.

În realitate, ”unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciunul, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc.”

Prejudiciul a fost mai mare în acest caz – 14.866.500 lei, spune DNA.

Potrivit anchetatorilor, ”inculpații Păun Nicolae, Rotariu Florentina, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel și Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria au obținut pe nedrept fonduri europene aferente celor două proiecte”.

Mai mult, aceștia ar fi făcut tot posibilul astfel încât să ascundă banii obținuți ilegal.

Ca să se asigure că va obține fondurile europene, deputatul Nicolae Păun i-a cerut ajutorul colegului său Mădălin Voicu. I-ar fi dat acestuia 216.502 lei „plăți drepturi de autor” și a angajat-o pe soția lui Mădălin Voicu, Carmen Olteanu, într-unul din proiecte. Aceasta a primit în total 194.241 lei.

În schimbul banilor, Mădălin Voicu ar fi intervenit ”la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor „Pro Europa”.

Așadar, Mădălin Voicu ar fi ajuns inclusiv la șeful fiscului Gelu Diaconu și la vicepreședintele Mihai Vătășoiu. Cei doi ”au emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată. ”

Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale inculpaților.

Dosarul se va judeca la Instanța Supremă.