Deputaţii britanici o autorizează pe Theresa May să declanşeze Brexitul

Deputaţii britanici au adoptat miercuri, 8 februarie, proiectul de lege guvernamental care o autorizează pe şefa Guvernului conservator, Theresa May, să lanseze procedura de divorţ de Uniunea Europeană.

 

Membrii Camerei Comunelor au aprobat cu o majoritate largă textul, în prima lectură, cu 494 de voturi la 122, după două zile de dezbateri consacrate studierii celor aproape 140 de pagini de amendamente.

 

Proiectul de lege, supus aprobării Parlamentului după ce Guvernul a fost obligat de Curtea Supremă în ianuarie, urmează acum să fie examinat de Camera Lorzilor, care este necesar să-l aprobe la rândul ei.

 

Intitulat ”Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificare de retragere)”, textul îi dă Theresei May puterea să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri cu privire la ieşirea din UE.

 

Adoptarea definitică urmează să aibă loc peste câteva săptămâni, însă votul de miercuri constituie o victorie pentru Theresa May, care s-a angajat să declanşeze Articolul 50 până la 31 martie.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS