Confidenţialitate

Deputații au votat creșterea salariilor pentru bugetari. În unele cazuri majorările vor fi cu până la 50%

Salariile bugetarilor vor fi majorate. Pe de o parte, toate lefurile vor crește de la 1 iulie. Pe de altă parte, unii bugetari vor avea parte de majorări mult mai consistente, de până la 50%. 

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, două inițiative de modificare a legii salarizării unitare.

Una vizează majorări sectoriale și prevede că salariile angajaților din toate instituțiile care lucrează pe partea de împrumuturi externe vor crește cu 50%.

De asemenea, același proiect majorează salariile angajaților din Ministerul Sănătății cu 25% și pe cele ale angajaților din ministerele Transporturilor, Culturii și Turismului cu 15%.

Cea de-a doua inițiativă vizează majorări în tot sectorul bugetar, începând cu 1 iulie.

Sunt majorările agreate săptămâna trecută de coaliție și vizează practic recuperarea de către bugetari a unui sfert din creșterea salariilor care trebuia să aibă loc la 1 ianuarie.

Proiectele au fost adoptate cu o largă majoritate. Au votat împotrivă deputații USR și cei ai partidului Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban.

USR a atras atenția că salariile din sistemul bugetar sunt deja mai mari, în medie, cu 2.700 de lei față de cele din privat și a criticat majorările în prag de criză economică și în contextul inflației scăpate de sub control.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea