Deputații au redefinit conflictul de interese pentru funcţionarii publici

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 187 de voturi „pentru, 71 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, proiectul de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit expunerii de motive, „se impune amendarea dispoziţiilor art. 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane»”.

Totodată, deputaţii jurişti au decis retragerea amendamentului deputatului UDMR, Marton Arpad, care introducea noţiunea de „prejudiciu de interes public”.

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a afirmat, la rândul său, că deputatul UDMR a renunţat la acest amendament ca să nu existe o stare de incertitudine.

După vot, deputatul  USR, Stelian Ion a atras atenția că aceste modificări reprezintă încă o lovitură adusă statului de drept și luptei anticorupție în România, deoarece infracțiunea de conflict de interese este practic desființată.

” Vă dau un exemplu, care este consecința adoptării aceste legi prin care se ciuntește, se desființează practic conflictul de interese. Consecința este că pe viitor, un funcționar public, să zicem un primar sau un consilier local va putea lua decizii, va putea participa la luarea unor decizii astfel încât să favorizeze foști parteneri de afaceri, persoane cu care a avut legături de afaceri sau în slujba cărora a lucrat, fără să suporte nicio consecință. Sau persoane din partea cărora a beneficiat sau beneficiază de foloase de orice natură. Mi se pare inadmisibilă o asemnea abordare. Am votat împotrivă”, a spus deputatul USR, Stelian Ion.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fostul premier Victor Ponta, în prezent deputat PSD a ținut să vorbească despre președintele Statelor Unite, Donald Trump care nu este cercetat, cu toate că și-a angajat membrii familiei la Casa Albă.

”Vream doar să fac o singură sugestie pentru stimabilii noștrii colegi din grupul USR. Având în vedere că domnul președinte Donald Trump și-a angajat fiica la Casa Albă, aș vrea să sesizăm ANI din America și DNA-ul din America pentru că Statele Unite ale Americii, iată, se îndepărtează de la statul de drept și de la lupta anticorupție și cred că vigilența USR-istă trebuie să se manifeste peste tot”, a spus Victor Ponta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul UDMR, Marton Arpad a spus modificările aduse codului penal nu vor încuraja nepotismul, așa cum au acuzat cei de la USR.

” Vă dau un exemplu: un farmacist, proprietar al farmaciei proprii are relație cu banul public? Are, pentru că se cumpără de la el niște medicamente de majoritatea sumelor compensate de stat. Poate această persoană să își angajeze copilul în propria farmacie? Conform articolului 301 (n.r din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal), nu. Este interesul public să nu își angajeze copilul acolo? Nu. Ca atare, eu cred că această formulare, chiar așa cum a rămas, nu permite nepotismul”, a spus deputatul UDMR, Marton Arpad.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificările aduse Codului penal vor merge la Cotroceni pentru a fi promulgate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS