Deputații au modificat și adoptat Legea alegerilor locale

Primarii vor fi aleşi ca și pînă acum , într-un singur tur. În schimb, preşedinţii de Consilii Județene vor fi aleși indirect, de către membrii Consiliilor, cu majoritate simplă.

Reprezentanţii PSD sunt cei care au susţinut proiectul de lege, în timp ce liberalii au avut reţineri în privinţa modului de alegere a primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene, considerînd că organizarea a două tururi de scrutin ar fi benefică pentru democraţie. Propunerea lor nu a fost însă acceptată de plen.

UDMR nu a fost de acord cu pragul de 5%, considerînd că dezavantajează partidele mici.

Varianta finală a legii prevede că preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de Consiliul Judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, cu voturile a două treimi din numărul total de consilieri. În cazul primarilor, a rămas varianta alegerii lor într-un singur tur de scrutin. Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puțin de 100 de persoane în cazul comunelor. Prefecţii vor fi cei care vor constata încetarea mandatului consilierilor care părăsesc partidele pe listele cărora au candidat. În același timp, toate cheltuielile electorale se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, ca pînă acum.

Proiectul de lege a fost aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS