Confidenţialitate

Deputaţii au fost loviti in plen

Conducerea Camerei Deputaţilor a încercat să mărească programul de lucru de la Camera Dputaţilor la 4 zile de şedinţe în plen.

Iniţiativa a stârnit proteste şi văicăreli amarnice.

Pe motiv că şedinţele de joi, din comisii, erau prilej de chiul pentru aleşi, conducerea Camerei Deputaţilor a decis să mute în această zi şedinţele de plen.

Asta ar însemna că într-o săptămână deputaţii ar trebui să semneze prezenţa la Cameră de 4 ori.

A fost o dublă lovitură pentru chiulangii, deoarece se aleg şi cu o absenţă, iar pe deasupra pierd şi diurna, remarcă jurnaliştii postului de televiziune Digi 24.

Între preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, şi liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian, a izbcnit cearta.

‘Nu funcţionează acest program, asta este realitatea! (…) Domnule, puteţi să puneţi plen în fiecare zi. Nu încercaţi să transformaţi asta în tabloid’, a spus V. Pambuccian.

Valeriu Zgonea şi-a ieşit din fire: ‘Am înţeles, nemulţumirea este că lucrăm trei zile. Dacă se poate, să lucrăm o zi şi un sfert. Sau putem să aprobăm online şi să nu mai venim. Să primim salariul direct pe card! Cred că asta se doreşte, nu? Dacă putem, să luăm şi decontările pe avion şi să nu mai venim’.

Cum lucrează parlamentarii?

Au şedinţe la comisii, unde presa nu e primită şi nu prea ştie opinia publică ce-i p-acolo.

Au aşa-numitul program de lucru în teritoriu, unde trebuie să se întâlnească cu cetăţenii. Şi participă la şedinţele de plen.

Programul Camerei de săptămâna trecută:

Luni, a fost o şedinţă de plen programată între 17-18. Înainte, a fost ‘activitate la grupuri’.

Marţi, de la 8.30 la 10, şedinţă în plen, după care activitate la grupuri. După-masa, la comisii, de la 14 la 18.

Miercuri, nenorocire. Şedinţă în plen 3 ore, dimineaţa, de la 10 la 13, apoi pauză pentru refacerea forţelor, iar de la 14 la 17, alte 3 ore de plen.

Joi, activităţi în comisiile parlamentare – până la 12.30, dup-aia, gata.

Vineri – activitate în teritoriu.

Deci dintr-o săptămână normală de lucru, să zicem de 40 de ore – 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, deputaţii au lucrat în plen 8 ore şi jumătate. În rest, pe unde nu sunt văzuţi.

Dar, până la urmă, nu contează câte ore satu oamenii la muncă, importantă este eficienţa lor – că aşa e modern, dacă munceşti repede şi bine şi atingi targetul, în rest n-ai decât să-ţi iei timp liber.

Cât de eficienţi sunt deputaţii?

La Cameră sunt 166 de proiecte de lege care aşteaptă să fie luate în dezbaterea parlamentarilor. Săptămâna aceasta, însă, deputaţii n-au avut timp pentru niciunul.

În acest context: Românii ar putea avea încă o zi liberă

Un senator PSD a depus o iniţiativă legislativă potrivit căreia 6 ianuarie, ziua de Bobotează, să fie sărbătoare legală.

Ovidiu Donţu spune că Botezul Domnului este prăznuit atât de ortodocşi, cât şi de catolici şi penticostali, adică de peste 90 la sută din populaţia României,