Dependenţa copiilor de tabletă

Psihiatrii din Iași cer înființarea unui centru specializat pe recuperarea copiilor și a adolescenților afectați de utilizarea excesivă a calculatorului, a telefoanelor și tabletelor și a altor tipuri de gadgeturi.

Nu avem o statistică la nivel național, dar nici nu cred că la Iași situația ar fi mai proastă sau mai brează decât în alte locuri din România, iar statistica de la Iași arată că în fiecare zi se prezintă în medie la spitalul de psihiatrie doi copiii cu  diverse tipuri de tulburari emoționale şi de comportament legate de dependența de calculator, jocuri video şi gadgeturi.

Medicii psihiatri spun că aceştia sunt aduşi de părinţi la spital cu anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări alimentare şi ale somnului.

 

Despre nocivitatea acestui tip de comportament am mai vorbit. Am discutat, de asemenea, aici la România în Direct și despre fenomenul „tabletei-bonă”, căci un copil capturat e un copil ce le solicită părinților mai puțină atenție, am vorbit chiar și despre fenomenul „tabletei mită”, pe care părintele o cumpără copilului, simțindu-se oarecum vinovat față de copilul său pentru că lipsește mult de acasă, iar o tabletă este suficient de scumpă, presupune un efort financiar suficient de mare, așa încât părintele să-și găsească o scuză atunci când se uită în oglindă.

Am vorbit, așadar, despre toate, fenomenul are cel puțin cinci ani dacă vorbim de tabletă, dar are 15 sau 20 de ani, căci înainte de iPhone sau iPad, bonă a fost calculatorul, iar înainte de el, bonă a fost televizorul. Ştim cu toții că efectele sunt cumplite, necesită terapie de luni sau chiar de ani de zile.

Ar trebui sancţionaţi părinții? Nu e caz de neglijență să îți lași copilul într-o lume virtuală până pierde contactul cu cea reală? Atunci de ce n-ar interveni autoritățile? Dar oare penalizarea părinților, nu i-ar face pe aceștia să ascundă medicilor un copil deja afectat de un astfel de sindrom?

Ar trebui sancționaţi sau încurajaţi părinţii să-și ducă la psiholog copilul dependent de calculator sau tabletă? Până unde ar trebui să meargă sancțiunea?