Demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate de a ieși repede din această criză- declară președintele Klaus Iohannis

Într-un interviu la TVR, șeful statului spune că, deși prezumția de nevinovăție funcționează, un politician cu funcție înaltă acuzat de fapte penale trebuie să-și dea demisia pentru a nu periclita imaginea țării pe care o reprezintă.

Vă reamintim, premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese, pentru că l-a numit pe Dan Șova ministru, în condiţiile în care a beneficiat de foloase din partea acestuia.

Președintele Klaus Iohannis va aborda situația în discuțiile pe care le va avea luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, și speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului . Șeful statului a avut și un mesaj pentru parlamentari : să nu mai facă scut în fața celor pentru care se cere ridicarea imunității.

Surpriza produsă de DNA prin anchetarea premierului Victor Ponta va influența votul din parlament asupra moțiunii de cenzura depuse azi de PNL. Președintele Klaus Iohannis spune că este o coincidență că în aceeași zi în care premierul era chemat la DNA opoziția a început demersurile pentru a da jos cabinetul Ponta.

Dacă Victor Ponta își va da demisia sau va fi suspendat din funcție, președintele Klaus Iohannis spune că va consulta partidele pentru formarea unui nou guvern. Cătălin Predoiu rămîne opțiunea de premier a lui Klaus Iohannis, dar pe care nu va încerca să o impună cu forța:

Nu în ultimul rând, șeful statului a ținut să sublinieze că nu va promulga modificările pe care unii politicieni încearcă să le aducă legislației penale. Klaus Iohannis spune că aceste gesturi sunt făcute de parlamentari speriați de amploarea luptei anticorupție și care au ceva de ascuns. Marți, pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților se află  20 de proiecte de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală, care ar face aproape imposibilă arestarea preventivă sau încătuşarea corupților:

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS