Delta Dunarii va deveni laborator natural de cercetare (AUDIO)

Comisia Europeană finanţează un proiect strategic de cercetare, coordonat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare GEOECOMAR din România.

Proiectul urmăreşte să dezvolte cercetarea legată de apă în Regiunea Dunării, ceea ce înseamnă tot traseul fluviului, zona Deltei, dar şi Marea Neagră.

Comisia Europeană a alocat 1 milion de euro pentru proiectul la care participă cercetători din întreaga Europă şi care poate fi comparat cu proiectul de cercetare de la Măgurele privind construirea celui mai mare laser din Europa.

Aici este vorba de cel mai mare laborator de cercetare a ecosistemului apei, laborator dotat la cel mai înalt nivel, care va avea sediul central la Murighiol, în Delta Dunării, dar şi o serie de filiale în diferite ţări europene. Cu alte cuvinte, Delta Dunării va deveni un laborator natural, în care se vor face măsurători, se vor găsi oportunităţi de cercetare, un nou mod de a înţelege biologia, dar şi şansa de a dezvolta bioeconomia cu resurse locale.

Directorul ştiinţific al Institutului de cercetări GEOECOMAR, Adrian Stănică, explică scopul şi avantajele acestui proiect.