Delegatia FMI revine astazi la Bucuresti

Oficialii de la București trebuie să prezinte Fondului Monetar Internațional o analiză privind reducerea TVA la produsele din panificație.

Delegația Fondului Monetar Internațional revine astăzi la București, pentru a treia evaluarea a acordului încheiat cu statul român.

Reprezentanții creditorilor externi observau că economia noastră poate reveni la un nivel similar perioadei de dinainte de criză, însă ritmul de creștere este mai lent.

De cealaltă parte, ministrul de finanțe Ioana Petrescu estima pentru acest an o creștere economică mai mare decât cea de anul trecut.

Oficialii de la București trebuie să prezinte Fondului Monetar Internațional o analiză privind reducerea TVA la produsele din panificație.

Dacă s-a dovedit că evaziunea fiscală din domeniu a fost diminuată în acest fel, măsura s-ar putea aplica și la alte produse, cum ar fi cele din carne. De altfel, patronatele din domeniu au cerut în repetate rânduri scăderea TVA.

Reprezentanții FMI vor fi informați și despre stadiul noilor proiecte menite să aducă încasări la buget.

Guvernul de la București trebuie, de asemenea, să spună dacă încasările au crescut ca urmare a introducerii supraaccizei la carburanți.

Cât privește taxa pe stâlp, au fost numeroase solicitări de exceptare de la plata acesteia, motiv pentru care se vor analiza astfel de cereri.

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniștrilor să fie pregătiți pentru negocierile cu Fondul Monetar.

Poate cel mai important punct de pe agenda discuțiilor îl reprezintă reducerea CAS.

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, declara recent că la această misiune nu se va negocia o eventuală rectificare bugetară.

Cum scăderea CAS este posibilă numai la rectificare, atunci aceasta nu s-ar mai putea aplica de la 1 iulie, așa cum anunţau premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanțe Ioana Petrescu.