Confidenţialitate

Lipsă de bani la Bugetul Statului. În ianuarie, deficitul a ajuns la 0,5%, dublu față de ianuarie 2023. Adrian Codirlașu – analist financiar – explică fenomenul | AUDIO

Lipsă mare de bani la Bugetul Statului. În ianuarie, s-a ajuns la un deficit de aproape 0,5%, dublu față de ianuarie 2023. Ce înseamnă acest lucru: că lipsesc aproape 8 miliarde de lei. În total, statul a cheltuit peste 55 de miliarde de lei, dar a încasat venituri de 47 de miliarde de lei. Analistul financiar Adrian Codirlașu explică această lipsă a banilor în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM.

Cum se explică aceasă lipsă a banilor spune analistul financiar Adrian Codirlașu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am început anul extrem de negativ, cu un deficit bugetar de 0,5% din PIB, dublu față de anul anterior. Practic, ne spune că deficitul bugetar pe anul trecut a fost peste 6. Și, practic, ce a făcut Guvernul: a adus din anul trecut în anul acesta plățile. Nu a făcut plățile anul trecut ca să arate un anumit deficit anul trecut. Însă ele trebuiau făcute, altfel se executa silit Guvernul. Trebuiau făcute și au fost făcute în luna ianuarie și vedem la ce a dus, la ce deficit bugetar a dus”, a declarat analistul financiar Adrian Codirlașu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM.

România, singura țară din Uniunea Europeană aflată anul trecut în procedură de deficit excesiv, și-a propus ca, în 2024, aceSta să nu fie mai mare de 5%.

Urmează, însă, și mai multe cheltuieli… având în vedere că și mai multe categorii de bugetari cer creșterea salariilor.

Analistul financiar Adrian Codirlașu: „Vor mai veni cheltuieli care nu au fost luate în considerare, prilejuite de alegeri”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă Guvernul anticipa undeva la 5% din PIB deficit bugetar din acest an, Consiliul Fiscal mai adăuga un punct procentual de PIB – deci, undeva la 6%. Cred că, la cum am început în mare forță avem șanse să depășim 6% în acest an ca deficit bugetar. De ce? Pentru că vor mai veni cheltuieli care nu au fost luate în considerare, prilejuite de alegeri. Vedem că sunt diverse categorii care fac greve, amenință Guvernul pentru bani. Dacă este sectorul public înseamnă cheltuieli în plus cu salariile. Dacă sunt alte sectoare înseamnă cheltuieli suplimentare cu ajutoare de stat, subvenții”, a declarat analistul financiar Adrian Codirlașu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Constanța: 5 din cei 7 procurori DNA au cerut CSM să fie transferați la Parchetul Tribunalului Constanța, după ce Marius Voineag a numit un nou șef fără să îi consulte | AUDIO