Defăimarea socială ar putea fi amendată, potrivit unui proiect de lege

Un proiect depus la Parlament propune amenzi semnificative pentru “defăimare socială”.

Inițiator este Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD. Potrivit documentului, ar urma să fie creat un departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Dacă defăimarea socială vizează o persoană fizică, sancțiunile ar putea fi cuprinse între 1.000 la 30.000 lei. Dacă lezat este un grup social, amenzile ar putea ajunge până la acestea 60.000 lei.

Tot potrivit propunerii, radioul și televiziunea publice ar trebui obligate să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii ar trebui să urmeze cursuri pe această temă, iar scolile să adopte un “plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării”.

Persoana care se consideră vizată de defăimare socială poate formula, în faţa unui judecător, o cerere pentru acordarea de despăgubiri, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei.

La dosar trebuie probe, inclusiv înregistrări audio şi video sau date statistice. Liviu Dragnea sustine ca proiectul de lege are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umană şi toleranţa faţă de diferenţele de grup. Acesta sustine ca sunt vizate trei domenii în care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: educaţia, mass-media şi activitatea funcţionarilor din administraţia publică locală şi centrală.

Finanţarea Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei pentru o perioadă de 5 ani va fi de aproape 3 milioane de lei.