Debitul Dunarii este in crestere

În județul Mehedinti, autoritățile, dar şi localnicii se pregătesc de ce-i mai rău, după ce fluviul a depășit cota de inundație în aval de Porțile de Fier II.

La intrarea in ţară, debitul Dunării este in creştere, ajungând astăzi la 11.883 mc/secunda. Lacul de acumulare de la Orşova a fost golit controlat de autorităţi prin pornirea deversoarelor de la Porţile de Fier I, astfel că pericolul inundațiilor este în aval de Porțile de Fier II, unde debitul defluent a ajuns la 11.602 m³/s.

Potrivit prognozei, Dunărea ar putea atinge maximul pe 22 mai, când se aşteaptă 13.500 mc/s. Este și motivul pentru care autoritățile își iau măsuri de precauţie și intervin, împreună cu voluntari la consolidarea digului de apărare a satului Cozia- comuna Pristol, localitate grav afectată la inundațiile din 2005.

Din cauza nivelului crescut al fluviului, la Gruia, două mașini au rămas izolate, fiind acum sub supraveghere până când apele se vor retrage. Cei trei pescari aflați în ele au fost salvați, iar potrivit autorităților autoturismele rămân sub supravegherea serviciului voluntar din localitate până când apele se vor retrage.