Confidenţialitate

De unde vine expresia „a avea fluturi în stomac„ și ce schimbări se produc în corpul nostru atunci când ne îndrăgostim

Foarte multe persoane spun că, atunci când se îndrăgostesc, simt „fluturi în stomac„. Chiar dacă, practic, acest lucru nu este posibil, sunt anumite schimbări care se produc în corpul nostru atunci când iubim pe cineva.

Multe studii au arătat că, într-adevăr, în organismul unei persoane îndrăgostite se produc diverse schimbări, asta pentru că nivelul de dopamină, adrenalină și norepinefină ajung să crească atunci când ne îndrăgostim.

Potrivit oamenilor de știință, creșterea nivelului de dopamină duce la o senzație euforică, de unde și expresia „cu capul în nori„, în timp ce adrenalina și noradrenalina duc la bătăi mai rapide ale inimii și la stări de agitație, tocmai de aceea mulți îndrăgostiți spun să simt cum inima le sare din piept.

Cea mai mare modificare în corpul uman, atunci când intervine iubirea, are loc la nivelul creierului, într-o zonă denumită „centrul plăcerii”.

“Dragostea scade nivelul de serotonină, lucru care este frecvent întâlnit în cazul oamenilor cu tulburări obsesiv-compulsive. Acest lucru poate explica de ce ne concentrăm atenția pe prea puține aspecte, în afara partenerului nostru, în stadiile incipiente ale relației”, susține Mary Lynn, profesor la departamentul de Obstetrică și ginecologie, de la Loyola University Chicago Stritch School of Medicine (SSOM), potrivit DOC.ro.

Astfel, se poate explica și de ce „iubirea este oarbă„, o altă expresie de care am auzit cu toții, întrucât, atunci când ne îndrăgostim, avem tendința de a ingnora alte aspecte pe care, în mod normal, le-am observa.

Alte studii au arătat că iubirea poată să scadă la jumătate riscul unui infarct cardiac și poate să reducă riscul afecțiunilor cardiace pe termen lung. Asta pentru că oxitocina, cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii„, duce la scăderea tensiunii arteriale și a anxietății.

Pentru că ne simțim iubiți și mult mai siguri pe noi atunci când suntem îndrăgostiți, acest sentiment va duce, implicit, la o încredere mai mare în noi înșine, evitând astfel să cădem în diverse extreme precum depresia sau anxietatea.

Pe de altă parte, nu totul este roz atunci când suntem îndrăgostiți.

Încă de la primele întâlniri cu cineva de care suntem atrași, nivelul de cortizol din organism crește, fapt ce poate duce la declanșarea unor reacții precum agitație, transpirația palmelor sau bătăi mai puternice ale inimii.

Totodată, creșterea cordizolului va duce la o scădere a nivelului de serotonină, iar asta poate duce la anumite gânduri obsesive sau anumite tulburări, nu neapărat plăcute.

Așadar, iubirea trece nu doar prin inimă, ci și prin creier, stomac și întreg organismul nostru.