Confidenţialitate

De la 1 iulie, orice român asigurat se poate trata la privat dacă plătește o diferență | AUDIO

De luna viitoare, orice român asigurat se poate trata la privat dacă plătește diferența față de cât dă asigurarea de stat pentru el.

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță de urgență prin care introduce contribuția personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privați aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Și acum o persoană asigurată în sistemul național al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat.

Ce aduce nou introducerea „contribuției personale” este că, atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi ceea ce se numește un „deviz estimativ”, care îi va arăta cât decontează Casa de Asigurări și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului.

O persoană asigurată se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate, a explicat șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Adrian Gheorghe: “Ce aduce cu adevărat nou măsura contribuției personale de la 1 iulie este transparența. Există un deviz estimativ care are un format standard, detaliat pe categorii de cheltuieli – medicamene, materiale sanitare, hrană, resursa umană.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pacientul va avea la dispoziție 5 zile să se gândească dacă să accepte oferta sau să meargă la alte spitale private pentru a obține alte oferte.

Pentru serviciu de tip ambulator, contribuția persoanală intră în vigoare de la începutul anului viitor.

Foto/ Pixabay