De la 1 februarie cardul de sanatate ar putea fi obligatoriu

De la 1 februarie, am putea fi obligați să folosim cardul de sănătate.

Până la această dată, cardurile vor fi active, prin inițierea lor de către medicii de familie, spune președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015, prevede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Același proiect prevede că asiguratul va plăti pentru fabricarea și distribuirea cardului în cazul în care acesta îi este furat, se deteriorează sau îl pierde. Același lucru este valabil și dacă trebuie modificate datele personale de identificare.

Eliberarea unui nou card se face în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurări de sanatate in a carei evidenta se afla persoana respectiva. Pana la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale și a medicamentelor se face pe baza unei adeverinte eliberate de casele de asigurari de sanatate.

Distribuirea cardurilor de sanatate a inceput anul trecut în septembrie, peste 12 milioane au ajuns deja la asigurați, iar, dintre acestea, peste 120.000 au fost deja activate.