De Crăciun, Papa Francisc a condamnat extremismul religios

Este al doilea mesaj de Crăciun pe care îl lansează înaltul prelat catolic.

Papa Francisc a condamnat ‘persecuțiile brutale’ la care sunt supuse minoritățile etnice și religioase în mesajul său de Crăciun, ‘Urbi et Orbi’ (adresat orașului și lumii).

El a vorbit mai ales despre cei care suferă consecințele războaielor din Siria și din Irak.

Zeci de mii de persoane au fost de față la evenimentul din Piața Sfîntul Petru de la Vatican.

Capul Bisericii Catolice a spus că, între altele, creștinii din Irak și din Siria îndură efectele conflictelor de prea multă vreme, alături de alte grupuri etnice și religioase.

‘Dea Domnul ca sărbătoarea Crăciunului să le aducă speranță – lor și multor altor refugați și exilați, copii, adulți și vîrstnici din regiunea respectivă și din întreaga lume’, a spus Papa.

‘Precum Iisus în noaptea de Crăciun’

Capul Bisericii Catolice s-a rugat, de asemenea, pentru pace în Ucraina, Nigeria, Libia și în Sudanul de Sud.

A amintit, de asemenea, de familiile celor 132 de copii uciși de talibanii din Pakistan săptămîna trecută într-un atac asupra unei școli și de victimele epidemiei de Ebola.

Papa Francisc a făcut miercuri un gest surprinzător: le-a telefonat refugiaților aflați într-o tabără din Irbil, în nordul Irakului.

‘Sunteți precum Iisus în noaptea de Crăciun. Nici pentru el nu s-a găsit adăpost’, le-a spus el.

Zeci de mii de persoane (chiar aproximativ o sută de mii, după unele calcule) au fost alungate din casele lor, în Siria și în Irak, de gruparea extremistă musulmană Statul Islamic.