De ce sunt buni ochelarii de soare

Pe termen scurt şi mediu, expunerea ochilor la radiaţiile ultraviolete provoacă fotokeratita , o inflamaţie a corneei.

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu. Ei au devenit o necesitate și joacă un rol important în sănătatea ochilor și a țesuturilor din jurul acestora. In lipsa ochelarilor, putem dezvolta anumite afectiuni periculoase. La nivelul ochiului soarele poate declansa sau agrava o serie de afectiuni. Ochelarii de soare sunt importanți și pentru copii.

Așa cum razele ultraviolete ale soarelui pot provoca leziuni ale pielii, ele pot, de asemenea, afecta cristalinul și corneea, părți anatomice importante ale ochilor. Crește, astfel, riscul apariției cataractei, o afecțiunea care constă în opacifierea cristalinului, împiedicând fasciculul de lumină să ajungă la retină. Vederea devine încețoșată.

Pe termen scurt şi mediu, expunerea ochilor la radiaţiile ultraviolete provoacă fotokeratita , o inflamaţie a corneei. Fotokeratita poate fi asemănată cu o arsură solară la nivelul ochilor care se manifestă prin durere , senzaţie de corp străin , prurit , sensibilitate la lumină şi lăcrimare excesivă. Chiar si dupa o singura zi de plaja fara ochelari de soare poate apărea fotokeratita.

Tegumentul care acoperă pleoapele este foarte sensibil la razele ultraviolete și vulnerabil privind mai multe tipuri de cancer de piele.

Alegeți ochelarii de soare care oferă protecție de 100% împotriva razelor ultraviolete, atât cele de tip A, cât și de tip B. Persoanele care au nevoie de corectie optica vor purta ochelari heliomati cu dioptrie sau lentile de contact si ochelari de soare cu filtru UV.

Lentilele ochelarilor de soare pot fi din sticla, plastic sau policarbonat. Culoarea lor nu influenteaza protectia împotriva ultravioletelor, insa poate modifica perceptia culorilor. Lentilele mai deschise la culoare asigura o vedere mai clara la distanta.