Confidenţialitate

De ce o iubesc englezii pe Regina Elisabeta a II-a, simbol al „ordinii, continuității și tradiției” | AUDIO

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost unul dintre cei mai iubiți monarhi. Jurnalistul Dorian Galor, care locuiește la Londra, a vorbit la Europa FM despre motivele pentru care englezii o iubesc pe Regină.

„Este adorată de britanici. Nu există alt membru al familiei care să fie adorat în măsura în care este Regina Elisabeta a II-a și va fi o mare, mare pierdere”, a spus Dorian Galor la Europa FM.

Regina Elisabeta a II-a, simbol al ordinii și tradiției

Al stabilității, al ordinii, al continuității, al tradiției, plus respectul pe care l-a insuflat nu numai în Marea Britanie, ci peste tot în lume. A fost, este îndrăgită de foarte mulți șefi de stat din întreaga lume. Realitatea este că cine a avut șansa să o cunoască, cine a fost în anturajul ei nu poate vorbi decât de bine despre ea.
Este o femeie cu capul pe umeri și picioarele pe pământ. Ea și soțul ei aveau talentul acesta nemaipomenit, rar – un dar aș spune – de a pune pe oricine în largul lui în câteva secunde. Sigur că erai întotdeauna intimidat când veneai în fața Reginei, dar în câteva minute ți se părea că stai de vorbă cu o persoană cunoscută așa cum stai de vorbă cu prietenii, manifestând respectul cuvenit”, a spus Dorian Galor la Europa FM.

Dorian Galor: „Deși popularitatea Casei Regale a scăzut, simpatia pentru Regina Elisabeta a II-a a crescut”

„Casa Regală, da, dar popularitatea Reginei nu. Din contră, aș zice că pe măsură ce scădea simpatia pentru anumiți membri ai Casei Regale, simpatia pentru Regină a crescut. Aceasta a fost impresia mea”, a mai spus Dorian Galor la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Cioroianu: „Avem nevoie de astfel de figuri care să transceadă schimbările de guvern”

De altfel, spune la rândul său istoricul Adrian Cioroianu, Regina Marii Britanii a fost un simbol, iar oamenii au tot mai mult nevoie de simboluri.

„Simbolurile contează. Cu toții trăim pe frenetic, dar în același timp avem nevoie de repere certe în jurul nostru și, mai ales, în viața politică, dat fiind că există un termen de valabilitate al tuturor liderilor.

Totuși, avem nevoie de astfel de figuri care să transceadă schimbările de guvern și acesta este avantajul paradoxal al monarhiilor – acela că oferă o stabilitate, chiar dacă rolul monarhului, ca atare, este unul mai curând simbolic”, a explicat istoricul Adrian Cioroianu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Theodor Paleologu: „Să vedem câte țări din Commonwealth vor mai face parte din structură odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a” | VIDEO