Confidenţialitate

De ce nu a avizat primarul Gabriela Firea mitingul diasporei, de pe 10 august, din Piața Victoriei

După ce ieri Primăria Capitalei a avizat negativ cererea Federației Românilor de Pretutindeni privind organizarea unui miting în Piața Victoriei în data de 10 august 2018, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, motivează azi decizia.

Ea spune că  cifra avansată de organizatori, un milion de participanți, ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situații de urgență, și ar pune forțele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranța atât a manifestanților cât și a celorlalți cetățeni care tranzitează zona fără a participa la miting.

Gabriela Firea mai subliniază și că dacă organizatorii vor face o nouă cerere, estimând un număr mai mic de oameni,  “astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților”, Comisia își va reevalua punctul de vedere și nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestația.

Dupa ce le-a fost respinsa cererea celor din diaspora, acestia au cerut Primariei sa motiveze de ce au avizat totusi organizarea mitingului PSD din Piata Victoriei, din 9 iunie.

Primaria spune ca prin comparatie, numărul de participanți declarați de organizatori în Piața Victoriei a fost mult mai mic, de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piața Victoriei, precum și străzile adiacente. Inițial, PSD a intenționat organizarea unui miting la care să participe 1 milion de persoane, dar în urma discuțiilor cu instituțiile implicate în menținerea ordinii publice și a gestionării situațiilor de urgență s-a decis redimensionarea evenimentului în concordanță cu particularitățile și capacitatea zonei vizate.

Primăria Capitalei nu intenționează să obstrucționeze în niciun fel manifestațiile publice, dar solicită ca organizatorii să-și asume explicit respectarea legii și să-și dimensioneze acțiunile astfel încât să nu fie periclitată siguranța nici a participanților, nici a celorlalți cetățeni.

Primarul general cere “să se pună capăt acuzațiilor și jignirilor proferate în spațiul public la adresa mea și a Primăriei Capitalei, câtă vreme nu există niciun motiv pentru care vreo entitate să fie lezată de vreo acțiune ireversibilă a autorităților. Legea și regulile sunt aceleași pentru toată lumea și nu se aplică după principiul „cine țipă mai tare”. Democrația înseamnă respectarea libertăților cetățenești câtă vreme acestea nu încalcă libertățile celorlalți.”