Confidenţialitate

De ce avem coșmaruri, ce înseamnă și cum le putem interpreta

Coșmarurile se împart în două categorii: coșmaruri posttraumatice și coșmaruri idiopatice. Acestea din urmă au un fir narativ fantastic și pot fi interpretate, fiind construite adesea în jurul unor amenințări pe care le vedem în filme sau ficțiuni – o vrăjitoare care ne urmărește, dinți care cad sau o crimă.

Adulții care au coșmaruri în mod frecvent prezintă trăsături legate fie de aspectul „terifiant” al visului, fie de visul în sine. Acestea sunt:

1) Anxietatea: Adesea aceiași oameni care experimentează visele terifiante sunt mai degrabă speriați de lumea care îi înconjoară în timpul zilei.

2) Amintirea visului la un nivel mare de acuratețe: Multe persoane care au frecvent coșmaruri constată și vise mai intense, mai frumoase, cu experiențe mai vii.

Cele mai multe medicamente care cresc incidența coșmarurilor cresc de asemenea anxietatea generală (unele medicamente anti-malarie) sau visele lucide în general (antidepresive). Coșmarurile sunt, așadar, un rezultat al anxietății și al unei vieți bogate în vise lucide – sau adesea amândouă, scrie The Independent.

Cei care sunt tulburați de așa numitele coșmaruri idiopatice nu ar trebui să încerce să le oprească pur și simplu. E mult mai folositor să reflectezi la coșmarul tău sau să îl interpretezi, putând astfel să îți descifrezi stresul și temerile.

Prima categorie de coșmaruri le cuprinde pe cele pe care nimeni nu le dorește: coșmarurile posttraumatice. După ce o persoană suferă un eveniment oribil, aceasta tinde să aibă visuri recurente care reconstituie evenimentul – fie în totalitate la fel, fie distorsionat, fie cu o traumă agravată decât cea petrecută în realitate. Aceste coșmaruri îl traumatizează din nou pe cel în cauză, care simte că oroarea tocmai s-a întâmplat.

Este recomandat ca, atunci când ne trezim brusc după un coşmar, să nu adormim imediat la loc, ci să încercăm să ne relaxam sau chiar să scriem întreaga poveste, pentru a elimina spaima resimţită în urma coşmarului.

Cum să îți interpretezi coșmarul:

1. Gândește-te la fiecare element din vis. „Ce reprezintă o vrăjitoare? Care sunt asocierile mele cu o vrăjitoare? Când am auzit pentru prima oară de vrăjitoare?” etc. pentru fiecare personaj sau acțiune.

2. Gândește-te cum te-ai simțit în visul tău: „Ce anume din viața mea de zi cu zi îmi dă sentimentul ăla în stomac pe care l-am avut atunci când vrăjitoarea mă urmărea în vis?

3. În caz de coșmaruri recurente, întreabă-te: „În care nopți am coșmaruri și există ceva ce aș putea identifica drept diferit în ziua mea?”

4. Pune laolaltă aceste asocieri. Dacă vrăjitoarele te fac să te gândești la vrăjitoarea din „Hansel și Gretel” care a încuiat copiii în casa ei și ai avut o senzație rea în stomac atunci când șeful tău a anunțat ieri că ai fost repartizat într-un grup anume de lucru, înseamnă că ești foarte aproape de a identifica ce îți spune de fapt visul.

FOTO: www.BillionPhotos.com/ Shutterstock