Tranzacțiile în numerar, plafonate

Pe 9 mai intră în vigoare legea care plafonează semnificativ tranzacțiile zilnice în numerar, atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice. Acestea sunt limitate la 5.000 de lei pe zi pentru firme și la 50.000 de lei între persoane fizice.

Legea referitoare la disciplina fiscală a fost aprobată la începutul lunii aprilie și vizează prevenirea evaziunii fiscale, prin limitarea sumelor vehiculate cash între firme și între persoane fizice.

Plățile sau încasările care depășesc valorile stabilite de lege vor fi făcute de acum prin bănci.

Pe lângă reducerea evaziunii fiscale, pentru că banii în numerar sunt mai greu de urmărit, măsura vine în sprijinul băncilor, pentru că ele vor încasa comisione de pe urma acestor tranzacții. Potrivit datelor BNR, sumele care circulau în numerar se ridicau în februarie la nouă miliarde de euro.

bani lei

Cine nu respectă noile prevederi va plăti o amendă echivalentă cu 10% din suma care depăşeşte pragul stabilit de noua lege.

Spre exemplu, dacă se va depista o tranzacţie de 60.000 de lei cash între două persoane fizice, deci cu 10.000 de lei peste pragul legal, această operaţiune va fi amendată cu 10% din 10.000 de lei, adică cu 1.000 de lei.

Sunt exceptate de la noile reguli depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, plata impozitelor şi a amenzilor sau  retragerea de numerar pentru plata salariilor.

Noile reguli se vor aplica și operațiunilor de încasări și plăți în valută efectuate pe teritoriul României.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS