Confidenţialitate

De 3 zile, medicii de familie nu pot prescrie rețete pacienților

De miercuri, medicii de familie nu pot prescrie rețete pacienților pentru că din nou nu funcționează sistemul unic prin care se validează cardul de sănătate. Practic, medicii nu pot verifica dacă pacienții mai sunt asigurați, asa ca nici un serviciu nu este validat.

Afectați sunt în special adulții salariați pentru că vârsticii sau copii nu pot pierde calitatea de asigurat.

Președintele Asociației Medicilor de familie din București, Sandra Alexiu s-a plâns de mai multe probleme pe pagina sa de socializare, sperând astfel să obțină și un răspuns de la Casa Națională de Asigurări. Anterior a încercat să-i contacteze pe cei care se ocupă de mentenanța sistemului informatic dar nu a  primit nici o reacție.

Sandra Alexiu subliniază că medicii nu pot intra in sistemul offline decât după ce CNAS trimite un comunicat oficial.


Am încercat să obținem și un punct de vedere al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar purtătorul de cuvânt al instituției ne-a precizat scurt și sec că CNAS a trimis un comunicat în urmă cu două zile în care recunoștea că se lucrează la remedierea problemelor. Practic, rețetele și serviciile acordate în ziua de miercuri nu pot fi decontate pentru că CNAS abia joi a trimis comunicatul.


De atunci problemele tot nu s-au rezolvat, pacienții nu pot fi verificați in sistem. Oricum, comunicatul CNAS făcea referire doar la una dintre problemele  semnalate, si anume înregistrarea de certificate digitale noi. În plus, CNAS subliniază că afectați sunt doar  1% din furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.