David Cameron, la Bruxelles: Marea Britanie va ieși din UE

La summitul european început aseară la Bruxelles, premierul demisionar britanic a declarat că ţara sa va părăsi spaţiul comunitar, eliminând astfel orice îndoieli în privinţa Brexit-ului.

David Cameron a precizat că nu regretă organizarea referendumului al cărui rezultat a provocat întreaga criză.

Ceilalţi lideri europeni au admis că este nevoie de puţin timp pentru reinstalarea calmului, dar insistă ca Londra  să activeze cât mai repede clauza prin care îşi va oficializa “cererea de divorţ” faţă de celelalte 27 de state ale Uniunii.

“Decizia de a aplica articolul 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.r) va reveni viitorului cabinet”, a precizat David Cameron, care speră ca “Marea Britanie să își mențină relațiile strânse cu UE”.

Potrivit cancelarului german, Angela Merkel, “cel care părăseşte familia nu poate să se aştepte să-şi păstreze privilegiile în timp ce toate obligaţiile dispar”.

În opinia președintelui francez, Francois Hollande, “toată lumea are privirile îndreptate spre Europa”, care trebuie să fie “suficient de puternică pentru a acţiona”.

Germania, Franţa şi Italia – cele 3 mari ţări fondatoare ale UE şi principalele economii ale zonei euro – au pledat în ultimele zile pentru “un nou impuls” proiectului european, fără o oferi detalii clare despre viitoarea strategie.

Summitul de la Bruxelles va continua, astăzi, fără premierul britanic, cu o primă discuţie despre viitorul UE post-Brexit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS