Confidenţialitate

Danileț: Drepturile infractorilor au fost mărite, probabil, după condamnarea unor persoane sus-puse | AUDIO

Justiția română spijină infractorul, nu victima, spune la Europa FM judecătorul Cristi Danileț, de la Asociația Magistraților VeDemJust.

S-a ajuns aici în urma modificării repetate, după 2014, a Codului Penal.

Astfel, infractori periculoși ajung să fie eliberați din penitenciar cu ușurință, în timp ce urmărirea lor în societate este aproape imposibilă.

“El trebuie luat în supraveghere. Această supraveghere revine unui serviciu de probațiune aflat în subordinea MJ, care este subdimensionat. Sunt prea puțini pentru a-i supraveghea pe cei puși sub eliberare condiționată. În cursul timpului, probabil din cauza condamnării unor persoane sus-puse, au fost mărite drepturile infractorilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristi Danileț

Așa se face că rata de recidivă este de peste 50 %. Unele asociații spun 70 % dintre deținuții eliberați comit din nou infracțiuni și se întorc în închisoare. E nevoie, spune judecătorul Cristi Danileț, de un registru de urmărire a infractorilor periculoși.

“S-a constatat că unii infractori sunt foarte prezenți în online. Nu se sfiesc să amenințe voalat victimele. Am avut cazuri de infractori care au amenințat completul de judecată pe Facebook.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.