Confidenţialitate

Daniel Zamfir, inițiator al Legii conversiei creditelor în franci elvețieni: Românii să se adreseze băncilor sau să înceapă acțiuni în instanță

Negocieri cu băncile sau acțiuni în instanță – iată soluția pe care o au românii care au luat credite în franci elvețieni în urmă cu mai mulți ani și acum nu le mai pot plăti. Este recomandarea deputatului PNL Daniel Zamfir, după ce Curtea Constituțională a stabilit că Legea conversiei creditelor din franci în lei la cursul istoric încalcă Legea Fundamentală a țării.  Deputatul Daniel Zamfir este autorul proiectului de lege privind conversia.

Sesizarea la Curtea Constituțională a fost făcută de Guvern,  care a reclamat că legea operează retroactiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea ar urma să revină în Parlament și să fie modificată. Jurnaliștii l-au întrebat pe Daniel Zamfir ce șanse mai are acest proiect:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională – a decis marți, 7 februarie, Curtea Constituţională.

Conversia la cursul de la data încheierii contractului nu respectă conventiile europene, a spus președintele Curții. Valer Dorneanu a adăugat și că s-a încălcat principiul bicameralismului.

Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit “Principiului bicameralismului”, forma finală a unei legi,  asa cum a fost adoptată  de Camera  decizională, nu trebuie sa se  îndepărteze în mod substanţial de forma adoptată de Camera de reflecţie.

În sesizarea depusă la CCR, Guvernul a reclamat că legea operează retroactiv, considerând că aplicarea ei şi la creditele în derulare contravine principiului ne-retro-activităţii.