Confidenţialitate

Daniel Funeriu: “Titularizarea nu e cea mai bună metodă de a selecta profesorii buni” – AUDIO

După dezastrul de la examenul de titularizare, promovat de numai 44% dintre cei care aspiră la un post la catedră, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, propune ca toți profesorii să fie evaluați.

În emisiunea Deșteptarea, Daniel Funeriu a spus că nimeni nu cunoaște calitatea profesorilor aflați deja la catedră.

”Obligatoriu să se facă un audit al calității profesorilor din sistem, să fie evaluați toți profesorii, dar să nu facem o evaluare punitivă. În urma acestei evaluări a tuturor profesorilor, să i se ofere fiecăruia, în funcție de rezultatul evaluării o formare de unu sau doi ani, exact de ceea ce observăm că ei au nevoie, iar după doi ani să îi reevaluăm. Cei care nu reușesc să fie dați afară, iar ceilalți să rămână în sistem, eventual să fie promovați. Avem miliarde de euro din bani europeni, dar iarăși îi folosim pentru lucruri inutile”, a spus Daniel Funeriu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

35% dintre candidații la titularizare au luat note între 5 și 7 și au obținut un post de suplinitor, iar 20% au avut note mai mici de 5.

Daniel Funeriu consideră că examenul de titularizare ar trebui eliminat în sistem . 

“Ai nevoie de formare de calitate, de selecție corectă și de o răsplată pe măsură. De ce avem un sistem de selecție prost? Ei bine, pentru că în 2011, am făcut prin Legea Educației un sistem corect de selecție care elimina titularizarea în sistem, iar școala putea să își aleagă cei mai buni profesori care voiau să lucreze în acea școală, dar eu ce să fac dacă, în 2012, s-a schimbat dinamica politică și s-a revenit la această metodă păcătoasă de a alege profesorii, titularizarea”, a menționat fostul ministru al Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, mai spune că e nevoie de o reformă administrativă și întreaga rețea școlară trebuie regândită, deoarece sunt prea multe școli cu puțini elevi, iar la sate, ajung prea puțini profesori de calitate.

Anul acesta, din peste 11.000 de dascăli care au promovat examenul de titularizare, numai 130 au luat nota 10.

Puteți asculta mai jos declarațiile intergrale ale fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, în emisiunea Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.