Dan Voiculescu pus sub control judiciar

Audiat timp de aproape patru ore la DNA, Dan Voiculescu este cercetat, sub control judiciar, pentru şantaj. Potrivit procurorilor, el ar fi ameninţat, direct, sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro. Pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu nu are dreptul sa părăseasca ţara fără acordul anchetatorilor, trebuie să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la organul de poliţie desemnat ori de câte ori este chemat. De asemenea, el nu are voie să se apropie de denunţători, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

Incălcarea cu rea-credinţă a acestor obligaţii duce la inlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau arestarea preventiva.

(audio Dan Voiculescu , la iesirea de la DNA)

Potrivit ordonanței de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu ‘a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact) pe care, în fapt, îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare’. Sub această ameninţare, susţin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totală de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia. DNA mai susţine că un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, ‘deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, amenințării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanșat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri’. Potrivit probelor administrate în acest dosar, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării. ‘Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă Intact Media şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3’, mai arată DNA. Dan Voiculescu este judecat în alte două dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.